Lloguers a preus baixos per a famílies que es comprometin a reformar els habitatges

La Fundació SER.GI inicia un projecte de masoveria urbana a Girona, Lloret de Mar i Figueres

La Fundació SER.GI fa deu anys que treballa en temes d'habitatge per ajudar les persones més desfavorides a accedir a un habitatge digne. El responsable del servei d'habitatge, Joan Trujillo, ha explicat que fins fa un anys les accions anaven dirigides a convèncer propietaris privats amb pisos buits que els lloguessin a famílies amb problemes econòmics a preus més ajustats.

Segons apunta Trujillo, aquests darrers anys el problema de l'habitatge s'ha aguditzat i es troben que, quan una família és desnonada, no té ingressos suficients per poder pagar un pis de lloguer, malgrat que el propietaris hagin rebaixat el preu. Per això, han impulsat una nova fórmula anomenada masoveria urbana. Aquest projecte consisteix en trobar propietaris de pisos buits que tenen pendents algunes reformes i que estiguin disposats a llogar-los a persones que es comprometen a fer les millores.

"La crisi ha deixat sense feina persones amb moltes habilitats, paletes, guixaires, instal·ladors o electricistes", ha explicat Trujillo. Per això, la voluntat d'aquest projectes és que aquestes persones puguin accedir a un pis i que, especialment el primer any, paguin la meitat del cost del lloguer amb diners i l'altra meitat "amb espècies", segons indica Trujillo.

De moment, des de la Fundació SER.GI estan donant a conèixer el projecte i parlant amb els serveis municipals d'habitatge de Girona, Figueres i Lloret de Mar (Selva) per explicar el procediment als propietaris que puguin estar interessats. Trujillo explica que, a Lloret, ja tenen pràcticament tancat un contracte d'aquest tipus. En aquest cas, el propietari cedeix l'immoble a un preu de 150 euros mensuals durant el primer any i, a canvi, els llogaters es comprometen a pintar el pis, canviar les aixetes del bany i reparar les finestres. En el contracte s'estipula que, com a molt, el pis pot apujar-se progressivament fins als 300 euros.

Trujillo ha apuntat que en tots els casos es formalitza un contracte entre privats i que, per tant, si el llogater no compleix amb el compromís de fer les millores hi hauria incompliment de contracte i se'l podria fer fora. El responsable del servei d'habitatge també ha assenyalat que totes les obres pendents han de ser treballs de conservació i millora i que, per tant, no poden ser intervencions que requereixin de llicència. "No es tracta d'oferir pisos que necessiten una obra major, perquè si fos així no estem posant a disposició dels beneficiaris un habitatge digne i no els estem solucionant el problema", ha defensat.

L'objectiu de la Fundació SER.GI és aconseguir que en el primer any d'implantació del programa es lloguin una vintena de pisos a les tres poblacions a partir d'aquesta fórmula de la masoveria urbana.