Detenen el cap d'una màfia marsellesa dedicada al tràfic de drogues amagat a l'Alt Empordà

L'home, conegut amb el sobrenom del 'Xinès', havia muntat una empresa d'olives i sabons que li servia de tapadora

Les investigacions que han permès desarticular aquesta xarxa dedicada al tràfic d'estupefaents han durat divuit mesos. Ha estat una operació que s'ha fet entre la policia francesa i la Guàrdia Civil, i que va culminar aquest passat dilluns amb la detenció de deu persones, entre les quals hi ha veritables noms propis de la màfia marsellesa.

Segons publiquen diversos mitjans francesos, la xarxa es dedicava a introduir cocaïna a França procedent de l'Amèrica del Sud. Al seu capdavant hi havia Raymond Mihière, una figura històrica de la màfia marsellesa. L'home, que té 61 anys, s'amagava a l'Alt Empordà, on tenia una petita empresa d'olis i sabons que li servia de tapadora.

Des d'aquí, Mihière anava fent viatges cap a França per dirigir la xarxa d'estupefaents. Fa aproximadament mig any, però, segons recullen els mitjans francesos, l'home va decidir instal·lar-se a la Provença per acabar de muntar tota la logística.

La policia francesa, que ja feia temps que li seguia la pista gràcies a la col·laboració de la Guàrdia Civil, el va detenir aquest dilluns. Els agents van irrompre en una casa de Coudray, un poble proper a Chartres, on Raymond Mihière s'havia reunit amb altres membres del clan.

A més de les deu detencions, els agents també han pogut interceptar un carregament de 26 quilos de cocaïna. En aquest cas, qui la portava era un dels membres de la xarxa que feia el transport de la droga, i a qui la policia va emmanillar només de baixar d'un avió procedent de Lima, i que acabava d'aterrar a l'aeroport de Roissy.

Condemnat a nou anys

Raymond Mihière, un dels caps de la màfia marsellesa, és conegut amb el sobrenom del 'Xinès', perquè la seva mare era d'origen asiàtic. El 2004, ja va ser condemnat a nou anys de presó per tràfic de cànnabis i associació de malfactors per part del tribunal de Provença.

Abans, el 1999, la policia també l'havia vinculat amb un altre clan mafiós relacionat amb les màquines escurabutxaques. Precisament, a casa d'un dels integrants d'aquest grup els agents hi van trobar nombroses armes i un cotxe robat amb 183 quilos de haixix a l'interior.

El ministre francès subratlla l'operació

L'operació policial que ha permès arrestar Mihière, fins i tot, ha arribat a l'Assemblea Nacional Francesa. El ministre de l'Interior, Manuel Valls, va felicitar públicament els cossos policials que hi han pres part. Precisament, Valls s'havia reunit dilluns mateix amb comandaments de la comissaria de Marsella.