L'exalcalde d'Aiguaviva podria passar quatre anys a la presó per malversació de fons

L'escrit d'acusació recull que l'acusat, Ramon Martínez, va provocar un forat comptable de més de 47.000 euros

El cas que asseurà l'exalcalde d'Aiguaviva a la banqueta dels acusats es remunta als anys 1999 i 2002. Aleshores, durant aquella legislatura, Ramon Martínez va ser alcalde del municipi per CiU. Segons recull el fiscal al seu escrit, l'exalcalde va actuar "amb abús de les seves funcions públiques" i amb "ànim de lucre" i es va embutxacar fons municipals.

Per fer-ho, Martínez sempre se servia de la mateixa estratagema. Com concreta el fiscal, l'exalcalde "emetia, sense justificació ni autorització, ordres de pagament a càrrec del compte de l'Ajuntament". En total, durant aquells quatre anys -com recull l'acusació- va arribar a embutxacar-se 47.455,78 euros.

El forat comptable a l'Ajuntament d'Aiguaviva no es va descobrir fins anys després. Va ser el 2006, quan l'equip de govern (encapçalat per Secundí López-Pousa) va encarregar una auditoria on es va detectar el desfasament de pagaments.

De fet, abans d'arribar a l'Audiència de Girona, el cas ja va passar per la Sindicatura de Comptes de la Generalitat i el Tribunal de Comptes de Madrid. L'informe que es va emetre aleshores va comptabilitzar fins a 30 moviments fets per encàrrec de Martínez, tots sota el concepte 'serveis de recaptació'.

Les quantitats que apareixien a les diferents ordres de pagament eren diverses, i oscil·laven entre els 328,51 euros (en el cas de la més baixa) fins als 5.054,33 euros (en el cas de la més alta). L'abril del 2010, el Tribunal de Comptes ja va condemnar l'exalcalde per CiU arran de les irregularitats detectades a la caixa municipal.

Tot i considerar provat que va desviar totes aquestes quantitats als seus comptes, però, el tribunal només va condemnar Ramon Martínez a retornar 5.029,01 euros al consistori. Aquesta quantitat corresponia a part d'alguns pagaments del 2001 i el 2002 més els interessos, ja que la resta d'irregularitats ja havien prescrit.

Més de 57.540 euros

En paral·lel a aquest procés, la fiscalia va presentar una querella contra l'exalcalde, que és el que ha desembocat ara en el procés penal. Tant el fiscal com l'acusació particular, que representa l'Ajuntament, acusen Martínez d'un delicte continuat d'apropiació de fons públics, i li demanen una condemna de quatre anys i tres mesos de presó i vuit d'inhabilitació.

En matèria de responsabilitat civil, l'acusació també sol·licita que l'exalcalde indemnitzi l'Ajuntament d'Aiguaviva amb 57.542,60 euros. Aquesta quantitat correspon a tots els pagaments que es va embutxacar més els interessos legals, i aquí ja s'hi ha restat la quantitat que sortia reflexada a la sentència del Tribunal de Comptes.

L'advocat de l'Ajuntament, Manel Mir, explica que es tracta d'un cas "molt greu" i ressalta que la sentència del Tribunal de Comptes els avala a l'hora d'encarar el procés penal. "El mateix Tribunal de Comptes justifica molt bé les quantitats que faltaven i que van generar aquest descobert", conclou Manel Mir.