Victòria amarga de Santi Vila (CiU) a Girona

ERC qualifica els resultats "d'èxit rotund" i el PSC "satisfet" tot i perdre un diputat

CiU ha aconseguit nou diputats a Girona, els mateixos que fa dos anys. Ara bé, les cares dels militants i simpatitzant que s'han acostat a l'Hotel Carlemany de Girona aquesta nit no reflectien l'alegria de llavors. L'alcalde de Figueres, Santi Vila, ha reconegut que es tracta d'una victòria amarga. "Girona ha fet uns molt bons resultats que lamentablement no són suficients per enviar el missatge al món que volíem", ha manifestat Vila.

Vila ha destacat que Girona ha estat l'única demarcació on CiU ha mantingut els resultats. "Som graner del sobiranisme català", ha manifestat Vila, que ha avançat que els nous diputats seran "guardians de la voluntat sobiranista dels gironins". D'altra banda, Vila ha volgut criticar la campanya "bruta i hostil" que ha viscut CiU i ha demanat a totes les forces sobiranistes que treballin unides. "Malgrat que el conjunt del sobiransime aprova l'examen, la falta d'unitat no ens ha ajudat", ha dit.

"Èxit rotund" d'ERC

ERC s'ha convertit en la segona força més votada a la demarcació de Girona, recuperant així nivells del 2006. L'alegria a la seu del partit era evident entre la cinquantena de militants que han rebut amb crits d'independència els tres diputats que representaran els republicans al Parlament. El cap de llista, Roger Torrent, ha destacat que el partit ha fet una campanya "explicativa, engrescadora i il·lusionant". "Hem explicat allò que farem per aconseguir la independència en la propera legislatura", ha destacat.

"Hem aconseguit allò que ens havíem proposat, ser la segona força per tirar el país endavant", ha destacat el candidat, que ha qualificat els resultats "d'èxit rotund". Torrent ha destacat la renovació que ha fet el partit en any i mig i l'aval que suposa per a la nova direcció del partit haver tret aquests bons resultats.

El PSC "satisfet" tot i perdre un diputat

A mida que l'escrutini ha anat avançant, les cares a la seu del PSC han anat canviant. Les enquestes no eren bones i amb el primer recompte de vots es quedaven amb només un diputat per Girona. Finalment, quan ja han consolidat el segon, els candidats, els militants i els simpatitzants han respirat alleujats. El cap de llista, Juli Fernández, admet que han patit una derrota electoral i que caldrà continuar endavant amb el canvi endegat en el sí del partit. "Tenim un problema de connexió amb la ciutadania, hem de definir millor el projecte", ha afirmat Fernández.

El cap de llista ha comparegut acompanyat de la número 2, Marina Geli, que repeteix com a diputada per Girona. Fernández ha assegurat que en cap moment han dubtat que el segon diputat estava assegurat, però lamenta que finalment Iolanda Pineda (número 3) no hagi pogut entrar. Pineda ha seguit la nit des de casa seva i no ha anat a la seu del partit. "No podem sortir dient que hem guanyat, però al final la davallada no ha estat tanta com es plantejava", ha conclòs Fernández.

Resultats "històrics" del PP

L'últim partit en comparèixer per valorar els resultats electorals ha estat el Partit Popular català (PPC). Els populars -amb autobús de simpatitzants inclòs- han passat la nit a un bar de la ciutat. Passades les 11 de la nit han rebut amb banderoles i aplaudiments el cap de llista Enric Millo acompanyat del número 2, Sergio Santamaría.

Millo ha assegurat que durant aquesta campanya tenien "un somni" que era aconseguir el segon diputat per Girona, una fita "històrica" que no havien assolit mai en democràcia. "Hem doblat els nostres resultats, avui puc dir amb veu molt alta i molt orgullós que hem aconseguit el nostre objectiu", ha afirmat Millo. Assegura que ha rebut una trucada del president espanyol, Mariano Rajoy, "felicitant-lo" pel resultat.

Satisfacció a ICV

Aquesta nit corria el cava a la seu d'ICV. El partit ha mantingut el diputat i ha crescut en nombre de vots. Per això, el cap de llista, Marc Vidal (que rellevava l'històric Joan Boada) ha celebrat els resultats. "Estem molt satisfets pels resultats, hem treballat al costat de la ciutadania per oferir propostes que resolguin els seus problemes i això s'ha traduït en vots", ha remarcat el candidat.

Vidal ha celebrat el retrocés de CiU i ha assegurat que "les retallades s'han traduït en vots". "La política d'austeritat els ha passat factura", ha manifestat el candidat ecologista, que ha demanat a tots els militants i càrrecs electes del partit que continuïn treballant al costat de la gent "en defensa de l'educació, la sanitat i per al dreta a l'habitatge".

Forta decepció a SI

La nit s'ha viscut amb decepció a la seu de Solidaritat Catalana per la Independència (SI). Toni Strubell no ha aconseguit revalidar l'escó i, juntament amb la resta de diputats de la formació, queda fora del Parlament. Strubell, ha assegurat que seguiran treballant des de la base per contribuir a la independència de Catalunya. El cap de llista ha assegurat que, amb els resultats a la mà, "el procés independentista no serà tan immediat com semblava". "Hem de trobar el nostre encaix", ha reconegut Strubell.
  • Santi Vila: 'Ha estat una campanya bruta'