CiU manté els nou diputats a Girona i ERC puja a segona força amb tres escons

El PSC i el PP treuen dos diputats cadascun, ICV es manté i SI perd la representació parlamentària

Les adhesions a les urnes que ha assolit la llista encapçalada per l'alcalde de Figueres, Santi Vila, no fan variar els escons que té CiU a la demarcació. Amb nou diputats, la federació se situa al mateix nivell que a les eleccions del 2010, moment en què va sumar dos nous escons als set que tenia aleshores (i que arrossegava des del 2003, d'ençà de l'arribada del tripartit).

CiU ha aconseguit, doncs, revalidar un resultat que també va aconseguir els anys 1995 i 1999, tot i que s'ha quedat lluny del seu màxim històric (que es troba en onze diputats). De totes les circumscripcions de Catalunya, la de Girona és l'única on la federació ha aconseguit mantenir els diputats per va aconseguir en els comicis del 2010.

Amb el 98,16% dels vots escrutats, però, aquest 25-N, CiU ha davallat el percentatge d'electors que els han fet confiança. A les eleccions del 2010, el percentatge de butlletes dipositades a les urnes que portaven impreses les llistes de la federació van ser el 45,10%. En aquests comicis, s'ha situat al 42,86% amb 144.701 vots.

A la circumscripció de Girona, la sorpresa, però, l'ha donada ERC. Els republicans han estat els qui han aconseguit congregar més noves adhesions, i això els ha permès remuntar àmpliament els resultats assolits el 2010. Aleshores, van treure un sol diputat; ara, en sumen tres.

Això, lligat a la pèrdua de suports del PSC -fins ara, segona força a la demarcació- fa que ERC desbanqui els socialistes i se situï per darrere de CiU. A la circumscripció de Girona, els republicans han obtingut el 17,72% del suport (59.841 vots). Tot i aquesta remuntada, però, també és cert que ERC no ha aconseguit igualar els resultats que va obtenir els anys 2003 i 2006, moment en que va assolir el seu màxim històric de quatre diputats.

El PSC, el pitjor resultat de la història

Per darrere dels republicans, els socialistes han obtingut 34.066 vots (10,09%) i han continuat la davallada que ja van registrar en les eleccions del 18 de novembre del 2010. Ara, però, no només han perdut un nou diputat -i s'han quedat amb dos- sinó que, a més, han passat a ser tercera força política a Girona.

Aquest és el pitjor resultat que el PSC ha registrat en tota la història de la democràcia a les comarques gironines. Lluny queden els cinc diputats que els socialistes van tenir en anys com el 1988 i 1999, o els quatre escons que havien aconseguit en cites electorals com les dels anys 1980, 1992 o l'època del tripartit (2003 i 2006).

A la llista de partits que obtenen representació parlamentària a Girona, per darrere del PSC (però frec a frec amb ell) s'hi troba el PP. Tot i mantenir-se com a quarta força, els populars aconsegueixen millorar resultats i, fins i tot, sumar escons per primer cop.

De fet, la circumscripció de Girona ha estat qui ha donat el dinovè diputat per a Catalunya als populars. I és que, a les comarques gironines, el PP ha aconseguit el millor resultat de la seva història i, a partir d'aquest 2012, envia dos diputats al Parlament de Catalunya. En total, el PP ha rebut 32.494 vots (un 9,62 %).

Per darrere dels populars, ICV manté l'escó que tenia a Girona des del 2003. En aquest cas, els ecosocialistes han obtingut el 5,92% dels vots. Aquest 25-N, però, el dibuix que deixen els comicis les eleccions a la circumscripció de Girona fa saltar Solidaritat de l'arc parlamentari. Toni Strubell ha aconseguit l'1,74% dels vots, un percentatge que no li permet revalidar els resultats del 2010, li fa perdre l'escó i recular fins a setena força.

Després que pràcticament ja hagi acabat tot l'escrutini, CiU tindrà ara asseguts al Parlament Santi Vila, Elena Ribera, Carles Puigdemont, Xavier Crespo, Dolors Rovirola, Pere Vila, Xavier Dilmé, Lluís Guinó i Begonya Montalban. Per ERC, obtenen escó l'alcalde de Sarrià de Ter i cap de llista Roger Torrent, Sergi Sabrià i Pere Bosch.

L'alcalde de Palafrugell i primer secretari dels socialistes gironins, Juli Fernández, anirà al grup del PSC al Parlament acompanyat de Marina Geli. Per part del PP, a més d'Enric Millo, ara Girona també enviarà a l'hemicicle l'advocat Sergio Santamaría. Finalment, el diputat d'ICV serà Marc Vidal, que va substituir Joan Boada com a cap de llista.

Tot i no tenir cap diputat per Girona, per darrere dels ecosocialistes, com a cinquena, sisena i setena forces més votades a la circumscripció hi ha la CUP (4,20% dels vots), Ciutadans (3,60% dels vots) i Solidaritat.

L'abstenció se situa en el 29%

Aquest 25-N, amb el 98,16% del vot escrutat, l'abstenció s'ha situat en un 29,31%. Dels 490.291 gironins que estaven cridats a les urnes en aquests comicis, han exercit el seu dret a vot 340.276 electors. Això situa la participació en un 70,69%, més de deu punts percentuals més respecte els comicis del 2010 (en què va ser del 59,49%).

Del total de vots emesos a la circumscripció de Girona, un 97,96% han estat per alguna de les candidatures que concorrien als comicis. Hi ha hagut un 1,25% dels vots en blanc (4.253) i un 0,79% de paperetes que s'han declarat nul·les (2.694).