Palamós tindrà el primer bloc cooperatiu de pisos protegits de la demarcació

Els interessats pagaran una quota inicial màxima de 15.000 euros

Palamós (Baix Empordà) ha presentat l'avantprojecte del primer bloc cooperatiu de pisos protegits que es construirà a la demarcació. El bloc s'aixecarà en una parcel·la de 1.000 metres quadrats a l'avinguda Catalunya, just a tocar del supermercat Lidl. Un espai que l'Ajuntament ja ha cedit en règim d'ús per 75 anys a Sostre Cívic.

L'edifici tindrà sis plantes, 34 habitatges i diverses zones comunes, on els mateixos socis escolliran quin ús se'ls donarà. L'objectiu és poder engegar obra abans de dos anys. El consistori preveu obrir aquesta tardor la convocatòria per buscar socis que estiguin interessats a viure al bloc (prioritzant joves i col·lectius com famílies monoparentals). Sostre Cívic calcula que caldrà fer una aportació inicial d'un màxim de 15.000 euros.

El representant del Consell Rector de Sostre Cívic, l'arquitecte Joan Barba, ha explicat que els pisos seran d'entre una i quatre habitacions. També, en funció de les necessitats de les famílies. Es calcula que la inversió per aixecar el bloc serà d'uns 4,3 milions d'euros (MEUR).

Barba concreta que els interessats a viure-hi hauran de fer una aportació inicial d'un màxim de 15.000 euros. "Pot semblar un cert fre, però no són uns diners a fons perdut; perquè quan algú deixi de viure-hi se li retornarà", ha concretat el representant de l'entitat. Pel que fa a les quotes que haurien de pagar mensualment els socis, Joan Barba les ha situades entre els 360 euros i un màxim de 500.

L'arquitecte també concreta que, a banda "d'aconseguir habitatges accessibles per a la gent", des de Sostre Cívic també es vol impulsar "un model de transformació social". Per això, les zones comunes del bloc –tant la que hi haurà al teulat com a cada planta- tindran diferents usos, que decidiran els mateixos socis de manera conjunta. "Seran espais comunitaris i compartits", ha concretat.

Joves i col·lectius prioritaris

Ara, un cop enllestit l'avantprojecte, començaran els tràmits per redactar el projecte. I en paral·lel, també s'obrirà la convocatòria per trobar interessats a viure al bloc. L'Ajuntament preveu obrir aquesta tardor el procés per crear aquest "grup motor" de socis, que formaran el nucli impulsor de la cooperativa específica de Palamós.

Fonamentalment, els 34 habitatges protegits es destinaran a gent jove, però també a d'altres col·lectius prioritaris. "Més enllà del projecte d'habitatge en règim de protecció oficial, també volem impulsar un model basat en el cooperativisme", ha concretat la regidora d'Habitatge, Maria Puig.

Entre setze i divuit pisos més

L'alcalde de Palamós, Lluís Puig, ha afirmat que el bloc cooperatiu "és una de les potes" de les polítiques per facilitar l'accés a l'habitatge que vol impulsar l'equip de govern aquest mandat. L'alcalde també ha dit, però, que si és "un èxit", això no es quedarà aquí. Perquè precisament, a la mateixa parcel·la, també hi ha terreny reservat per poder-hi aixecar un altre bloc protegit en règim cooperatiu d'entre setze i divuit pisos més.

En paral·lel, l'alcalde també ha explicat que durant el darrer any l'Ajuntament ha creat una borsa de pisos per atendre situacions d'emergència. "Fins ara, no en teníem", ha precisat Lluís Puig. De moment, el consistori compta amb tres habitatges (dos que ha comprat, i un tercer de cedit). "I en paral·lel, seguim treballant per incorporar nous habitatges de lloguer assequible", ha conclòs.

Per últim, Barba ha concretat que el model d'habitatge que promou la cooperativa és, sobretot, "estable". Perquè en el cas de Palamós, "la gent que visqui als pisos ho farà amb una perspectiva de 75 anys, que és el que dura el dret de superfície".

Des de Sostre Cívic, a més, també subratllen que el projecte permet estendre el model de cooperativisme que impulsen fora de l'àrea metropolitana de Barcelona (on ja han acabat algun bloc). En el cas de la demarcació, el de Palamós és el primer habitatge protegit que es construirà des de zero en règim cooperatiu (a Palafrugell, precisen, ja n'hi ha, però en aquest cas els pisos s'han adquirit per dret de tempteig i retracte).