Segon cop dels Mossos en un any contra una màfia nigeriana d'abast mundial

El grup obligava a prostituir a dones al municipi de Salt

La branca catalana de la màfia nigeriana 'Supreme EIYE Confraternity' ha quedat completament desmantellada, segons els Mossos, després del segon cop de la policia catalana en només un any. La batuda contra la prostitució nigeriana avançada per l'ACN del passat 6 de novembre estava inclosa dins aquesta operació.

La cúpula estava instal·lada en pisos de l'Hospitalet de Llogregat i de la Zona Franca. Vivien modestament i acabaven de rebre l'arribada del seu nou cap, provinent de Bèlgica i escollit després d'un procés electoral intern que dóna la mesura del nivell organitzatiu d'aquesta màfia.

El Forum Barcelona, designació de la delegació catalana depenent de la central espanyola dels EIYE situada a Madrid, està completament desmantellat. Però la unitat de Crim Organitzat es tem que es recuperi al llarg dels propers mesos conscients que Barcelona i Catalunya sóm un "port d'entrada" des d'Àfrica per a tot Europa.

El seu funcionament consisteix en extorquir tots els ciutadans nigerians, tinguessin empreses legals o il·legals. Dins aquest segon supòsit la policia catalana ha desarticulat també un segon grup present al país dedicat a traficar amb dones nigerianes a les quals obligava a prostituir en bordells de Tarragona, Lleida, Salt (Girona) i Barcelona.

Trajecte de més dos mesos sota agressions

Les dones eren captades a Nigèria sota promeses falses de treball en tasques de la llar però un cop a Barcelona les retenien contra la seva voluntat amb amenaces a les seves famílies i inclús amb agressions. El trajecte fins a Catalunya, a banda, es feia a peu durant llargs trams i el mar el creuaven en pasteres. Durant el viatge també podien ser violades. Una de les dones presenta un tall a l'abdomen amb un ganivet que va fer témer per la seva vida.

Les multes les obliguen a emigrar

Són prostitutes de carrer i la ordenança que ha entrat en vigor durant el mes d'agost a Barcelona que imposa multes tant a clients com a les dones que ofereixen aquests serveis a la via pública. Els Mossos treballen ara amb l'Ajuntament per treure aquestes multes imposades a algunes de les dones ja que la investigació policial ha tret a la llum que treballaven extorsionades i, per tant, fer el carrer no era una opció.

Calculen que unes 300 dones haurien passat per aquesta organització supeditada al Forum Barcelona i els responsables policials estimen que un 25% de les prostitutes que durant el mes d'agost treballaven al carrer han estat traslladades per la xarxa a altres destins europeus. 

Els Mossos han treballat conjuntament amb els serveis socials i han aconseguit que set de les dones hagin decidit cooperar en el procés judicial. Les set rebran un permís de residència que els donarà accés a una feina i a poder regular la seva situació. La resta de les dones sotmeses per aquesta xarxa, una seixantena, han tornar a prostituir-se perquè el deute segueix vigent malgrat la branca catalana hagi estat desmanetallat. Els EIYE demanen pagar 50.000 euros a cadascuna d'elles per deixar-les tranquiles. 

La por que senten les dones està justiticada si s'entén que la màfia a nivell mundial segueix plenament activa i està molt present sobretot a Nigèria, on viuen les famílies d'aquestes víctimes. A banda, la policia també sap que es fan rituals vudú que espanten a les dones.