El PSC de Girona veu una ciutat ''ensopida i paralitzada''

Denuncia que molts projectes estan aturats i que cal més seguretat

El PSC de Girona critica que la primera meitat de mandat ha sumit la ciutat "en l'ensopiment i la paràlisi absoluta". Els socialistes diuen que "no hi ha hagut ni un sol projecte il·lusionant" a la ciutat i que, per contra, n'hi ha massa d'aturats o en un calaix.

Posen com a exemples la reforma del carrer Barcelona, la Casa Pastors, la municipalització de l'aigua o el pla de les Pedreres. A més, critiquen que creix la inseguretat.

La portaveu del PSC, Sílvia Paneque, reivindica models com els de Joaquim Nadal o Anna Pagans i defineix com un "retrocés" el pacte entre JxCat i ERC. Veu "inajornable" encarar una transformació a la ciutat i creu que, si en quinze dies no hi ha acord per al pressupost, ja s'ha de pensar en els comptes del 2022.

El grup municipal del PSC ha fet coincidir el balanç amb el dia en què, precisament ara fa dos anys, es constituïen els ajuntaments sorgits del 26-M. Per als socialistes, però, l'inici de mandat en minoria de JxCat, i després el pacte de govern amb ERC, han derivat en "una absoluta paràlisi" i han sumit la ciutat "en l'ensopiment".

"No hi ha hagut ni un sol projecte il·lusionant, i els temes que es porten a ple són acords de mínims", ha lamentat Sílvia Paneque. "I això ha estat a causa d'un pacte que malauradament impedeix més que no pas aconsegueix; impedeix l'alternativa d'esquerres, però no aconsegueix la majoria al govern", ha afegit, en referència a l'acord JxCat-ERC.

"Al nostre entendre, es respira un cert aire de decadència i resignació que cal trencar; el conjunt de la ciutat ha perdut pistonada, i alguns espais s'han degradat de manera molt evident", ha continuat la portaveu del PSC. Paneque tampoc s'ha estat de tornar a retreure a l'alcaldessa Marta Madrenas que hagi centrat el seu discurs "en la política nacional", i que hagi "oblidat el lideratge municipal i la gestió del dia a dia".

"Sense solucions"

"Els problemes s'acumulen i l'alcaldessa no hi dona solucions", ha dit Paneque, en referència a la seguretat en determinats barris o aquells projectes que porten "anys i panys" en un calaix o a mig fer. Per això, els socialistes asseguren que és "inajornable" que l'Ajuntament "lideri la creació de riquesa a la ciutat" i transformi Girona, aprofitant també els fons europeus creats arran de la crisi de la covid-19.

I aquí, Sílvia Paneque ha reivindicat el llegat d'exalcaldes socialistes com Joaquim Nadal o Anna Pagans. Entre d'altres, amb la transformació que va viure el Barri Vell o l'impuls de Girona com a ciutat educadora (vinculada també amb la universitat). "Són projectes que es podien compartir o no; però en tot cas, hi havia projectes clars de desenvolupament de la ciutat", ha lamentat la portaveu del PSC.

"Crec que és evident que el govern de l'Ajuntament de Girona no és el més actiu que ha tingut la ciutat", ha dit Paneque. Fins i tot, la portaveu del PSC ha anat més enllà i s'ha remuntat deu anys enrere (quan CiU va assolir l'alcaldia).

"La nostra valoració dels governs d'una dècada no és positiva, ni sabríem dir projectes consolidats que puguin ser descrits com un èxit", ha dit, lamentant també que la feina que van fer els socialistes durant l'any i mig que va durar el pacte amb Madrenas –fins a l'octubre del 2017- hagin quedat "esborrats".

Aturats o al calaix

Els regidors socialistes que han acompanyat Paneque –hi eren tots menys Jordi Calvet- han anat desgranant projectes aturats, o àmbits que l'equip de govern "ha desatès". Joaquim Ruhí ha criticat el retard que acumulen les obres del futur institut Ermessenda. Joan Antoni Balbín ha criticat que la sensació d'inseguretat ha anat a més, ha reclamat més agents de policia i s'ha preguntat "quants gironins han claudicat davant la situació al Parc Central o a Santa Eugènia" i "quants d'ells aconsellen els seus pares d'edat avançada o els seus fills adolescents que ni tan sols passin per la zona propera a l'estació o per algun altre indret".

Bea Esporrín ha posat l'accent en què la municipalització de l'aigua "és un cúmul d'interrogants, que el Pla Especial de la Devesa "continua en un calaix" o que les obres a la incineradora de Campdorà s'estan allargant molt més del previst inicialment (amb l'encariment que suposa per a la despesa en escombraries). I Mónica Ferrer ha lamentat que "Girona no té un model cultural clar" i ha recordat que aquí hi ha projectes "del tot endarrerits o aturats" (com el de la biblioteca de la Casa de Cultura, la segona fase del Modern, la reforma de la Casa Pastors o el nou arxiu històric).

Per últim, Paneque ha posat de relleu que, ara mateix, Girona està "en un encreuament de camins absolutament vital". I per encarar la transformació, la portaveu del PSC ha dit que, precisament, la seva proposta per acordar el pressupost va en aquesta línia (perquè posa el focus en la reactivació econòmica, la seguretat i la convivència, i les infraestructures verdes).

La portaveu socialista ha dit, però, que a dia d'avui, encara no han rebut "cap mena de resposta" del govern al voltant de la proposta que li van fer arribar. Per això, Paneque creu que, si JxCat i ERC no aconsegueixen tancar cap pacte per al pressupost en quinze dies, ja caldrà començar a pensar en els comptes del 2022.