Girona obre el procés participatiu del nou Pla Local de Joventut 2021-2025

Es fan tallers amb estudiants de sis instituts i dues sessions de realitat augmentada

Xerrades amb alumnes d'institut, tallers participatius amb joves de fins a 34 anys, entrevistes amb les entitats, anàlisi amb els tècnics, propostes dels grups municipals... Girona obre la fase de diagnosi que ha de permetre copsar les necessitats i inquietuds del jovent de la ciutat i recollir-les en un nou Pla Local de Joventut que abasti fins al 2025.

"El pla ens ha de permetre analitzar la realitat del col·lectiu en el seu conjunt, amb la participació de tots els actors implicats", subratlla el vicealcalde Quim Ayats. "Però evidentment, posant els joves a l'epicentre, tant a l'hora de dur a terme la diagnosi com també de recollir les accions i les eines que s'han de posar a la seva disposició per garantir els seus drets", afegeix.

D'entrada, a l'hora de detectar les seves necessitats, l'Ajuntament de Girona distingeix dos trams d'edat: els joves d'entre 16 i 18 anys, i els que comprenen tota la franja que s'allarga fins als 29 (en el cas de polítiques d'habitatge, fins als 34). "Les seves inquietuds són diferents, perquè a mesura creixen, n'apareixen de noves com ara la recerca de feina", concreta la regidora.

Per acostar-se als més joves, l'Ajuntament els va a trobar als instituts mateix. Aprofitant les estones de pati, moment en què estan més distesos, el consistori fa sessions participatives amb els estudiants. Des d'ara i fins a finals de curs, se'n duran a terme als instituts Vicens Vives, Montilivi, Narcís Xifra, Santiago Sobrequés, Carles Rahola i Santa Eugènia.

Realitat augmentada

A finals de mes, els dies 28 i 29 de juny, l'Ajuntament farà dos tallers oberts a tot el jovent de la ciutat. Segurament, a l'Estació Espai Jove. Les inscripcions per participar-hi ja estan obertes. Podran prendre-hi part tots els nois i noies que vulguin, de qualsevol edat.

La novetat és que aquestes dues sessions es faran amb tècniques de realitat augmentada. Precisament, per fer-los més atractius aprofitant l'auge que les noves tecnologies tenen entre el col·lectiu. "En aquest aspecte, el nou Pla Local de Joventut innova", concreta la regidora de Joventut, Annabel Moya.

"Estem acostumats que aquests processos es tanquen amb un document, però evidentment, això el jovent no ho mirarà", admet la regidora de Joventut. I hi afegeix: "Necessitem anar cap a un format on s'hi sentin còmodes i això és el que ens permet la realitat augmentada: poder mostrar com el jovent de la ciutat vol la seva Girona".

En paral·lel, la fase de diagnosi es complementarà amb les aportacions de les entitats, la visió dels tècnics i una part d'anàlisi més quantitativa. "I evidentment, també mirant quin és el grau de compliment del pla local anterior", concreta la regidora. Un cop s'hagi fet tota aquesta feina, després de l'estiu, l'esborrany del pla es compartirà amb els grups municipals.

Adequat a la pandèmia

Tant el vicealcalde com la regidora han admès que aquest procés participatiu, precisament, arriba quan la pandèmia de la covid-19 fa necessari replantejar les polítiques dirigides al jovent. "És evident que cal replantejar determinats diagnòstics, i per això ens sembla molt adequat fer aquesta reflexió, perquè l'anàlisi sigui real", concreta Quim Ayats.

Per la seva banda, Moya ha volgut destacar que la pandèmia també ha fet posar més el focus en la part emocional del jovent, cosa "que no s'havia fet mai". "Hem de tenir en compte que s'han adaptat ràpidament, i que la seva perspectiva de futur ja no és tan negativa; però hem de continuar posant atenció en la seva salut emocional", ha conclòs.