Cherkaoui i Shivalingappa presenten 'Play' al Temporada Alta

L'obra de dansa contemporània es representarà divendres 23 de novembre al Teatre Municipal de Girona

En una roda de premsa al CCCB, els dos artistes han coincidit en destacar que cerquen les seves semblances i els punts que els uneixen, com els sentiments, més que basar-se en les seves diferències, que són "evidents", començant pel domini de la dansa kuchipudi, una de les fonts de què beu el ball de Shivalingappa. "Tenim en comú la voluntat d'aprendre, de veure el ball de l'altre i reconèixer que no sabem fer-lo, però que finalment ens acaba inspirant", ha admès Shivalingappa.

El "desafiament" ha estat no utilitzar els elements més còmodes i habituals que els dos ballarins dominen, han assegurat amdós coreògrafs. "Ens hem disciplinat per aprendre noves maneres de fer, nous espais, per buscar la felicitat del públic", ha asseverat Cherkaoui. Shivalingappa ha reconegut que en l'obra es mescla el món "cartesià i científic" europeu i el budisme asiàtic, personificat en Matthieu Ricard, un científic francès que es va transformar en monjo budista. Ricard, que va fer aquest trànsit entre Orient i Occident, és un expert en la cerca de la felicitat, que ha inspirat els autors de 'Play'.

D'altra banda, Shivalingappa ha argumentat que el joc en què es basa l'obra "no és gens infantil", ja que els jocs preveuen moltes regles, així com també s'ha de treballar per assolir la felicitat. "Tenim tendència a veure allò negatiu i ens hem d'esforçar per canviar en positiu allò que passa als nostre voltant", ha reflexionat la ballarina índia. Tanmateix, aquest és un fet "molt difícil", segons ha comentat el seu company artístic.

Un espectacle dedicat a Pina Bausch

Els dos ballarins han coincidit en dedicar l'espectacle a la desapareguda Pina Bausch, la coreògrafa alemanya que els va presentar el 2004 i que va propiciar el naixement del germen de 'Play'. "La seva mort va ser un cop dur, però també un impuls per continuar amb la nostra feina", ha sentenciat el coreògraf belga d'origen marroquí.

Rememorant aquests orígens, Cherkaoui ha explicat que es van conèixer amb Shivalingappa el 2004 en un festival d'artistes internacionals, i ha recordat que "vam començar a pensar que podríem intercanviar experiències com a ballarins perquè tenim un gran univers en comú". El 2008, gràcies a l'impuls de Bausch, es va iniciar la col·laboració entre els dos artistes, amb un projecte relativament breu, que va seguir creixent fins el 2010, quan va sorgir 'Play'.

Shivalingappa ha explicat que ha estat interessant dissenyar aquest projecte de manera progressiva, ja que l'espectacle es va consolidar a Londres en un format més prolongat i amb altres artistes, fins assolir l'actual 'Play'. La ballarina ha afegit que els participants de 'Play' han seguit enriquint-se artísticament durant els últims anys amb altres danses, entre les que hi ha les apreses a la seva experiència a l'Índia.

En aquest sentit, Cherkaoui ha explicat que s'han incorporat nous músics al nucli que va crear 'Play', però que l'amistat que els uneix ha permès seguir enriquint l'espectacle "com si fos un joc", tal com indica el nom de l'espectacle. "No és fàcil transmetre el joc en què es basa 'Play', cal molta disciplina, ja que intentem inspirar-nos ens jocs tant complexos com els escacs", ha afegit el coreògraf i ballarí belga.