Les famílies de les escoles públiques de Salt critiquen el canvi d'horari del proper curs

Afirmen que no se'ls ha consultat i dificultarà la conciliació

Les famílies de les escoles públiques de Salt (Gironès) critiquen que s'hagi decidit canviar els horaris d'entrada i sortida dels centres a partir de setembre sense tenir-les en compte. La proposta, que ha rebut l'aval de les direccions, suposa avançar mitja hora tant l'entrada com la sortida de l'alumnat.

És a dir, que entraran a dos quarts de nou del matí i sortiran a dos quarts de cinc de la tarda. La coordinadora que aplega les diferents AFA s'oposa a la mesura, perquè creu que s'ha pres de manera "precipitada" i sense consultar les famílies. Assegura que no ajudarà "a trencar la segregació escolar existent", que dificultarà la conciliació laboral i familiar i que suposarà "un inconvenient important" amb les extraescolars.

Segons explica la coordinadora, a l'últim Consell Escolar Municipal, que es va fer a principis de mes, la inspectora d'Educació "va comunicar que totes les direccions de les escoles públiques de Salt estaven d'acord amb canviar l'horari de cara al proper curs". La proposta suposa avançar mitja hora tant l'entrada com la sortida dels alumnes. Començar classes a dos quarts de nou del matí, i acabar-les a dos quarts de cinc de la tarda.

La coordinadora explica que algunes AFA ja n'estaven al corrent, perquè les direccions dels centres els havien fet arribar la proposta. Però la sorpresa de les famílies és que s'hagi decidit tirar endavant "unilateralment" sense consultar-les. "La comunitat educativa es crea fent partícip tothom a l'hora de prendre les decisions, no només amb la comunicació", diu la plataforma en un comunicat.

"Lamentem que, un cop més, no se'ns tingui en compte, com ja va passar l'any passat a l'hora d'eliminar la sisena hora, que ara es recupera", continua l'escrit. Per això, les diferents AFA creuen que el canvi d'horari és "precipitat" i es pregunten si, més que respondre a una voluntat de millora, no es deu "a una reivindicació laboral" de les escoles (que malgrat tot, consideren "ben legítima").

Ara bé, la coordinadora critica que el canvi suposaria que a Salt hi hagués dos horaris d'entrada i sortida a les escoles. Per una banda, els dels centres públics i, per l'altra, els dels privats concertats. "Aquesta divisió dificultaria la promoció d'activitats conjuntes i compartides, i no contribuiria a trencar la segregació escolar existent", subratllen les AFA.

Les famílies també critiquen que "en molts casos" el nou horari dificultaria la conciliació laboral i familiar i que també suposaria "un inconvenient important amb les extraescolars". La plataforma recorda que normalment solen començar a un quart de sis de la tarda, i que això obligarà les famílies de la pública a haver-se d'esperar durant tres quarts d'hora, "un temps mort que no permet fer massa res".

Mantenir l'horari

Les AFA de l'escola pública de Salt recorden que al municipi hi ha diferents espais de participació de la comunitat educativa (com el grup motor del Pla Educatiu de Ciutat o les comissions del Consell Escolar Municipal). "Hi ha una comunicació fluida entre tècnics i AFA, i fins i tot una persona contractada com a dinamitzadora de les AFA; no s'hagués pogut canalitzar aquesta proposta per informar, debatre i consensuar abans de decidir unilateralment", critiquen les famílies al comunicat.

En paral·lel, la coordinadora també es pregunta quina és la postura de l'Ajuntament de Salt en relació a la proposta de les direccions dels centres. Per tots aquests motius, la plataforma que agrupa les diferents AFA reclama que es reconsideri la decisió i que "es mantingui l'horari vigent fins que no s'hagi obert un debat sincer a tots els centres, consensuat amb les activitats extraescolars i amb totes les famílies".