El tancament d'un grup de P3 a l'Annexa de Girona deixaria deu infants sense plaça prop de casa

L'Affac creu que la distribució d'alumnes és "incoherent amb el criteri de proximitat"

Les Associacions Federades de Famílies d'Alumnes de Catalunya (Affac) apunta que el tancament d'un grup de P3 a l'escola Annexa de Girona deixarà a una desena d'infants sense una plaça pública a prop de casa seva. L'entitat ha recollit que s'han fet 252 sol·licituds de preinscripció a grups públics de P3, mentre que l'oferta pública és només de 242 places.

A més, les famílies creuen que la distribució dels alumnes és "incoherent amb el criteri de proximitat", perquè molts d'ells no han aconseguit plaça a cap dels centres més propers a casa. Per això, l'entitat creu que les administracions empenyen les famílies a apostar per centres lluny del domicili o bé a matricular-se en escoles concertades.

Per altra banda, l'entitat també critica que el pla de xoc contra la segregació arribi a Girona amb una nova zona escolar que provoqui un desarrelament dels infants del barri de la Creueta. La nova zona escolar, denominada BC, coincideix amb una zona especialment vulnerable que ja té una forta segregació residencial.

En aquesta zona, que engloba tot el sector est, hi ha dues escoles públiques catalogades com a centres de màxima complexitat i una escola concertada. En aquesta zona, els alumnes poden demanar plaça en qualsevol centre sense perdre punts, encara que estigui fora de la seva zona. Per contra, aquells que no siguin de la zona BC i vulguin matricular-s'hi tindran menys prioritat que els infants dels barris.

Segons l'Affac això afavoreix al desarrelament dels alumnes als barris on han crescut. Des del seu punt de vista, caldria que alumnes d'altres zones de la ciutat tinguin facilitats per anar en algunes de les escoles de Girona Est. D'aquesta manera, les associacions de famílies creuen que es revertiria la "guetització de les escoles del barri".

La nova zonificació i la supressió d'un grup de P3 a l'escola Annexa porta a augmentar les ràtios a les aules, segons l'Affac. Segons han calculat, el nombre d'alumnes per cada classe a la zona B de Girona era de 20 infants, de mitjana. De cara al proper curs, serà de 23 alumnes per aula, ja que hi haurà 252 alumnes a repartir entre 11 grups.