Agbar implantarà les ecofactories en onze municipis de la Costa Brava

La proposta guanyadora del Consorci d’Aigües Costa Brava Girona inclou l’aposta pel model de l’economia circular

El Consorci d’Aigües Costa Brava Girona ha adjudicat a Agbar, companyia gestora dels serveis del cicle integral de l’aigua i serveis mediambientals, l’explotació, manteniment i conservació de les instal·lacions de sanejament en alta d’11 municipis de la Costa Brava: Palamós, Palafrugell, Mont-ras, Vall-llobrega, Calonge, Castell-Platja d’Aro, Sant Feliu de Guíxols, Santa Cristina d’Aro, Tossa de Mar, Lloret de Mar i Blanes, que s’incloïen en el lot núm. 2 de la licitació.

Amb aquesta adjudicació per tres anys, Agbar confirma el seu lideratge en l’àmbit de la depuració a la Costa Brava, així com en la gestió de la xarxa de sanejament en alta, que està integrada per emissaris submarins, col·lectors, estacions de bombament i estacions depuradores. El contracte va entrar en vigor l’1 d’abril.

La innovadora proposta d’Agbar, que el Consorci d’Aigües Costa Brava Girona ha determinat com a guanyadora, es basa 100% en el model d’ecofactories i per tant en l’economia circular, de forma que segueix el full de ruta que marca l’Agenda 2030 per tal d’assolir els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides.

Una ecofactoria és una fàbrica de recursos que es regeix pels principis de l’economia circular i que cobreix el 100 % de les seves necessitats energètiques amb recursos propis a base de biogàs procedent de fangs del procés de depuració de les aigües, i energia solar a través de plaques solars amb un balanç zero de dependència energètica i emissions de CO2. Així mateix, a l’ecofactoria, se li dona una segona vida a l’aigua residual, amb tractaments que permeten la seva reutilització per a usos mediambientals i reduir així les extraccions.

L’objectiu és que l’impacte en el medi ambient sigui zero, mitjançant una estratègia circular en la gestió del cicle de l’aigua, l’autosuficiència energètica i el residu zero.

Una clara aposta en aquest sentit és la producció d’energia verda a les instal·lacions a través de microturbines i plaques fotovoltaiques que generaran el 30 % de l’energia consumida a les depuradores. Aquesta producció d’energia verda representa una reducció d’emissions de 288 tones de CO2 l’any, que equivalen al consum energètic anual de 549 llars.

Les actuacions que Agbar emprendrà en la gestió del sanejament en aquests municipis de la Costa Brava s’estructuren en 6 eixos: digitalització, energia verda, sostenibilitat, eficiència energètica, medi ambient i pacte social.