Els pescadors de Blanes denuncien que la normativa europea els limitarà a sortir 120 dies l'any

Una quinzena d'embarcacions se sumen a la vaga convocada avui

Els pescadors de la confraria de Blanes (Selva) han denunciat aquest divendres que la nova normativa de la Unió Europea (UE) sobre les quotes en la pesca d'arrossegament els limitarà a sortir 120 dies a l'any el 2025.

Així ho ha assegurat un armador i portaveu dels pescadors de Blanes, Eusebi Esgleas, qui ha criticat que la directriu "no té cap lògica" i ha insistit en què els pescadors són "els primers interessats en la conservació del medi ambient".

Per protestar per aquesta normativa, una quinzena d'embarcacions han salpat aquest divendres al matí lluint una pancarta en contra del reglament davant de la badia de Blanes. La protesta ha coincidit amb la jornada de vaga convocada a tot el Mediterrani.

La sortida que ofereixen els pescadors és allargar "progressivament" les quotes de reducció en aquest tipus de pesca. Si la normativa actual contempla baixar un 9% cada any fins el 2025 el nombre d'embarcacions que surten cada dia, els pescadors proposen allargar el termini fins el 2030 o el 2032. "Quan els canvis es fan lents, són més reals. Quan es fan bruscos, ho destrueixen tot", ha dit el pescador blanenc.

De fet, Eusebi Esgleas ha recordat que si bé actualment ara poden sortir una mitjana de 220 dies a l'any, amb les noves restriccions implicaria que tanquessin el 2021 sortint entre 170 i 180 dies, però "n'hi haurà que sortiran només 150". A partir del 2022, la normativa estableix que es redueixi un 9% més el nombre d'embarcacions i així fins el 2025. Eusebi Esgleas ha calculat que les embarcacions només podran sortir entre 140 i 120 dies a l'any una vegada s'apliqui el 40% total de reducció. "Això és impossible per a qualsevol empresa, pesquera o no", ha reblat el portaveu de la confraria.

Per aquest motiu, els pescadors han sortit amb una quinzena d'embarcacions del port de Blanes fins a la badia del municipi per protestar en contra de la normativa. Una de les embarcacions ha lluït la pancarta que han penjat els pescadors en contra de la normativa. Durant una hora han estat voltant per la badia per visibilitzar el rebuig a la nova regulació europea i posteriorment han tornat a port. La majoria de les embarcacions eren d'arrossegament, tot i que també s'hi han afegit altres vaixells d'arts menors de pesca.

La protesta s'ha fet aquest divendres al matí, coincidint amb la jornada de vaga que han convocat els pescadors del Mediterrani.

Conscienciats amb el medi ambient

Els pescadors han criticat que les administracions no tinguin en compte totes les millores en sostenibilitat que han aplicat els pescadors. En aquest sentit, Eusebi Esgleas ha afirmat que estan "molt decebuts" perquè ells són "els primers interessats en la conservació del medi ambient". Per això creuen que la normativa no té "cap lògica". "Som un sector molt necessari que portem el tema de la mar i la conservació a dins des de fa moltes generacions", ha reblat l'armador.