La Regió Sanitària de Girona comença la vacunació de més de 300 persones sensesostre

Se'ls administra la vacuna Janssen, d'una sola dosi

La Regió Sanitària de Girona ha començat a vacunar amb el vaccí Janssen, d'una sola dosi, a persones sensellar. A la regió, el Departament de Drets Socials ha identificat unes 340 persones en aquesta situació i se'ls oferirà la possibilitat de rebre la vacuna monodosi contra la covid-19.

La llista, però, es podrà complementar amb les persones vulnerables identificades des dels serveis socials municipals i comarcals. Des de Salut i els equips d'atenció primària asseguren que estan fent un important treball en xarxa amb tots els agents implicats amb l'objectiu d'avançar en la immunització dels col·lectius més vulnerables.

La vacunació es desenvolupa de manera progressiva i ja hi ha alguns municipis on els Equips d’Atenció Primària (EAP) han començat a administrar Janssen persones sensellar, com és el cas de Girona (Gironès), Olot (Garrotxa), Palamós, Palafrugell, Torroella de Montgrí (Baix Empordà), Lloret de Mar (Selva), Figueres, l'Escala (Alt Empordà). En conjunt, ja s'han administrat a unes 200 dosis i s’està treballant per estendre-ho a la resta de poblacions en els propers dies.

Per arribar al col·lectiu i fer més senzilla la vacunació i el procediment de citació, es treballa estretament amb els professionals de benestar social i les entitats del tercer sector, que s'encarreguen d’acompanyar les persones sensellar durant tot el procés i actuen de vincle amb els professionals sanitaris de l'atenció primària. La vacunació es realitza tant en instal•lacions socials, com ara menjadors comunitaris, així com en els mateixos centres de salut.

A la Regió Sanitària de Girona, a dia d’avui s'han administrat un total de 466.359 vacunes (309.228 en primera dosi i 157.134 de segona) i ja hi ha un 41,7% de la població adulta de la regió ja ha rebut una dosi, mentre que el 22,3% té la pauta completa.

La principal característica que diferencia aquest vaccí és que no requereix d’una segona dosi, la qual cosa la fa especialment atractiva per a persones amb dificultats de rebre una segona punxada. A més, les característiques de conservació i transport també són més senzilles, ja que es pot mantenir entre 2 i 8 graus i fins a 12 hores sense refrigerar. Per això, la vacuna de Janssen està reservada a grups vulnerables, al marge de l'edat, i les persones amb dificultats per ser vacunades per raons laborals, com ara els cooperants.