Salt adjudica els primers 19 pisos del parc municipal d'habitatge, format per 194 immobles

L'ajuntament ha invertit quasi 9 MEUR en adquirir pisos i posar-los a lloguer

L'Ajuntament de Salt (Gironès) ha adjudicat els primers 19 pisos del parc municipal d'habitatge. Són immobles que es posen a lloguer i van destinats a garantir l'accés a l'habitatge a persones grans, joves, estudiants i famílies en situació de vulnerabilitat.

Durant el darrer any i mig, l'ajuntament ha invertit gairebé 9 milions d'euros (MEUR) en adquirir immobles per ampliar el parc, que ja compta amb 194 pisos i amb l'objectiu d'arribar a uns 300. L'alcalde de la població, Jordi Viñas, ha explicat que per al govern municipal és una "prioritat absoluta": "Són polítiques d'habitatge efectives". Durant les properes setmanes tenen previst adjudicar deu pisos més.

"Avui és un primer pas però no ens aturem aquí", han afirmat Viñas i el segon tinent d'alcalde i responsable de l'àrea de Territori, Àlex Barceló. L'ajuntament ha fet entrega, aquest dijous, dels primers 19 pisos de propietat municipal destinats a lloguer social.

Salt ha posat en marxa l'adjudicació dels pisos del parc municipal d'habitatge seguint el reglament aprovat definitivament el febrer passat i que estipula les condicions per accedir al lloguer, en les quals es prioritza col·lectius com els estudiants, les famílies joves, la gent gran o les famílies vulnerables. L'alcalde ha subratllat que l'ajuntament ha fet un esforç "molt important per adquirir constantment pisos per posar-los a disposició de la ciutadania.

De fet, en un any i mig i una inversió d'uns 9 MEUR, l'ajuntament ha adquirit 194 immobles amb la fórmula del tanteig i retracte. "Aquest acte aparentment tan simple que fem avui fent entrega de les adjudicacions als veïns i veïnes ha suposat un gran esforç perquè, en primer lloc, ha calgut adquirir els pisos aconseguint línies de finançament sostenible per a un ajuntament com el nostre i anant a buscar propietaris que no s'ocupaven dels seus immobles com bancs o grans tenidors, després hem fet l'esforç d'arreglar-los i posar-los en condicions i, finalment, d'adjudicar-los a les persones que estaven inscrites a la borsa", ha concretat Barceló. Tot un procés coordinat des de l'Oficina Municipal d'Habitatge i l'empresa gestora urbanística Nou Salt.

Avui, ja hi ha 19 famílies de Salt que han pogut accedir a un habitatge digne i al preu del lloguer de protecció oficial però a partir d'ara continuaran adjudicant més pisos, 10 més previstos en les properes setmanes. Però l'equip de govern també preveu anar adquirint més immobles fins a arribar a tenir-ne 300.

A l'hora d'establir la distribució dels pisos, el reglament estableix diversos aspectes lligats a col·lectius concrets com, per exemple, oferir una alternativa residencial ajustada als ingressos de la gent gran o facilitar l'emancipació dels joves. Al mateix temps també, preveu donar suport a l'arrelament al territori d'aquelles persones o famílies que treballin a Salt i que vulguin viure-hi, planteja una alternativa residencial ajustada als ingressos dels universitaris i vetlla perquè les persones amb mobilitat reduïda tinguin un habitatge adequat a les seves necessitats.

"Com a ajuntament és una absoluta prioritat atendre a les peticions dels veïns i consolidar polítiques reals d'habitatge perquè l'única manera de progressar és garantint un habitatge digne a tothom", ha exposat Viñas. Unes polítiques d'habitatge, afegeix, que van "destinades a tothom" i que busquen donar respostes efectives i reals a les necessitats dels saltencs.