ERC Banyoles dubta de diversos contractes públics i demana explicacions a JxCat

Diuen que s'han facturat 46 embornals en la reforma d'un carrer i només se n'han col·locat 10

El grup d'ERC a l'Ajuntament de Banyoles ha detectat "discordances entre l'execució i la certificació" de determinades obres a la capital del Pla de l'Estany. Segons ha detallat el portaveu del grup, Jaume Butinyà, aquestes discordances arriben després de començar a analitzar dos projectes al detall de reformes a la via pública. Concretament es tracta de les obres del carrer de les Rotes i les del barri del Barral.

En el primer dels casos, l'empresa proposava que assumiria la instal·lació de 22 punts de llum al municipi com a millora del projecte presentat. Aquesta millora s'exclou del preu de licitació perquè s'entén que és una acció que l'empresa fa de forma desinteressada. Malgrat tot, al final de la reforma tan sols hi havia onze llums.

En un cas similar hi ha les obres del barri del Barral. En aquest cas, l'Ajuntament demanava instal·lar dos bancs per cada carrer i l'empresa va proposar posar-ne quatre. Al final de les obres, però, només n'hi ha un i mig en tot el barri.

Els regidors d'ERC també han comprovat que en el projecte d'obres del carrer de Sant Esteve hi havia projectats la instal·lació de vuit embornals, però en van acabar essent deu. Els republicans no hi veuen cap problema en aquest petit augment, però sí en el fet que l'empresa en facturés 46.

Reunions amb l'equip de govern municipal

Davant de tots aquests dubtes, els quatre regidors ja s'han reunit amb l'equip de govern i també han parlat amb secretaria i intervenció de l'Ajuntament. El govern local els va emplaçar a fer una reunió més tècnica. Butinyà ha criticat que es tardessin "deu dies" a convocar-la i, a més, no entenen perquè l'alcalde no hi va acudir. "Aquest tema hauria de ser una de les prioritats d'aquest Ajuntament", ha afegit el portaveu d'ERC.

Per altra banda, els regidors republicans han demanat més celeritat i transparència al govern local per resoldre aquests dubtes. Jaume Butinyà creu que "no s'ho prenen seriosament" i ha lamentat el posicionament.

De fet, des d'ERC han apostat per "dotar de més recursos humans i materials" per analitzar al detall els contractes que ERC ha detectat que no quadraven i donin una explicació a aquest fet. A més, els republicans han demanat al govern local que també s'analitzin "tots els contractes d'obra pública" dels últims anys per comprovar si aquesta pràctica s'ha repetit o no.

De tota manera, els regidors han descartat recórrer a la via judicial perquè creuen que hi ha la "intenció" de resoldre aquesta situació. Tot i així, els regidors demanen "més compromís" a l'hora de dissipar els dubtes generats.