Augmenten un 33% les persones que reben ajuda del Banc dels Aliments de Girona

L'entitat espera arribar a recollir 1.500 tones de menjar aquest any i fa una crida perquè la gent participi al Gran Recapte

Dimarts és dia de repartiment al Banc dels Aliments de Girona. Aquest matí, els voluntaris anaven carregant tot de caixes de menjar a les furgonetes de les entitats que s'adreçaven al seu magatzem. Llet, pasta, llegums, peix congelat o conserves són alguns dels aliments que avui es repartien.

Durant tot aquest 2012, el Banc dels Aliments ja ha recollit 1.158.503 quilos de menjar (que representen uns 15.000 àpats diaris). Cada vegada que arriba un carregament nou, amb prou feines dura tres setmanes a les lleixes del magatzem.

I és que la crisi econòmica ha fet multiplicar les persones que necessiten rebre ajuda del Banc dels Aliments de Girona per poder tirar endavant. Només durant aquest 2012, els beneficiaris han augmentat en un 33%, passant dels 31.200 de l'any passat fins als 41.500.

El president del Banc dels Aliments de Girona, Frederic Gómez, explica que la majoria de les persones que han començat a rebre aquesta ajuda bàsica -a diferència d'altres anys- "no són immigrants sinó gent del país". Els beneficiaris no reben el menjar directament del Banc dels Aliments, sinó a través d'alguna de les 129 entitats socials de la demarcació que, periòdicament, van a buscar-hi caixes de menjar.

Llet, arròs i pasta

Sobretot, allò que més entra al magatzem és llet, arròs i pasta. "Això és també el que ens fa més falta, a més d'oli i altres aliments que aportin proteïna, com ara conserves de peix o carn", concreta el president de l'entitat.

El menjar que rep el Banc dels Aliments procedeix de la Unió Europea, d'excedents de fruita i verdura o bé de donacions (tant d'empreses com de particulars). L'any passat, el banc de Girona va recollir 1.500 tones d'aliments i aquest 2012 confia igualar o bé superar aquesta xifra, tot i que les ajudes procedents d'Europa s'hagin reduït a la meitat.

Entre d'altres, l'entitat confia que el Gran Recapte d'Aliments que es farà a finals de mes (els dies 30 de novembre i 1 de desembre) serveixi per recollir 200 tones d'aliments arreu de les comarques gironines. En total, uns 2.500 voluntaris cobriran els 248 punts de recollida (a supermercats, mercats i botigues) que s'habilitaran arreu de la demarcació.

El que es demana és, sobretot, que la gent porti aliments de llarga durada (llegums secs, oli, llet i conserves de peix). Arreu de Catalunya, l'organització s'ha proposat arribar a recollir 1.400 tones d'aliments durant el Gran Recapte.

Nou magatzem

Aquest any, el Banc dels Aliments de Girona s'ha traslladat a un nou magatzem. L'entitat ocupa ara una nau de 800 metres quadrats -propietat de Ferros Puig- al carrer Palol d'Onyar, a tocar de la Creueta. Adequar-la ha costat al voltant de 50.000 euros.

En aquest espai, per primer cop, el banc hi ha instal·lat dues càmeres frigorífiques, que li permeten poder repartir aliments frescos. "Abans no podíem demanar carn o peix, perquè no teníem capacitat per emmagatzemar-los ni distribuir-los; però amb les noves càmeres i la furgoneta refrigerada, ara ho podem repartir", concreta Frederic Gómez.

A l'hora de distribuir els aliments, el banc compta amb l'ajuda de 35 voluntaris. El president també indica que la crisi econòmica fa que cada cop siguin més els qui depenguin de l'ajuda del Banc dels Aliments i ja pronostica que, si la situació no millora, l'any que ve l'augment de beneficiaris a les comarques gironines es pot situar al voltant del 20%.