L'empresariat gironí reclama endurir les penes arran de la mort de Jordi Comas

Unes 200 persones guarden un minut de silenci davant la seu de la patronal FOEG per "condemnar enèrgicament" els fets

Indignació, tristesa i ràbia continguda. Aquests són els sentiments que han planat aquest migdia davant la seu de la patronal gironina, la FOEG, situada al carrer Bonastruc de Porta. Unes 200 persones -sobretot, polítics i empresaris- s'hi han aplegat per retre homenatge al president de la federació, Jordi Comas, mort durant l'assalt violent al seu habitatge de Platja d'Aro (Baix Empordà).

"Aquesta és una hora de profund dolor i gran tristesa per a la FOEG i la societat civil gironina; en Jordi Comas, el nostre president, ens ha deixat sense voler-ho, sense pensar-s'ho". Amb aquestes paraules, el secretari general de la FOEG, David Hugas, ha començat un breu discurs que ha servit per mostrar "la indignació" i la "condemna més enèrgica" per la mort de l'empresari hoteler.

"Ens deixa el millor president; esperem que ben aviat tot el pes de la llei caigui sobre els culpables", ha dit el secretari general. De fet, aquesta proclama també l'ha recollida la resta de l'empresariat, que ha demanat endurir les penes contra els delinqüents per evitar que un assalt violent com el que va viure Comas pugui quedar impune.

"Tot el món empresarial i la societat civil gironina avui està de dol; és una mort irreparable i no volem que actes de violència com aquest es tornin a repetir", ha lamentat el president de la Cambra de Comerç de Girona, Domènec Espadalé. I hi ha afegit: "Per això, prediquem perquè es canviï la legislació penal i es castiguin els culpables, perquè molts cops la llei fa que no sigui així".

El president en funcions de la FOEG, Ernest Plana, també s'ha expressat en la mateixa línia. "El que voldríem és que les lleis es poguessin canviar, perquè si es demostra que la mort del president ha estat un acte involuntari, tindrà molt poca presó, i això és el que ens preocupa", ha dit Plana.

De fet, el Codi Civil actual estableix penes d'entre un i quatre anys per als qui cometin homicidis imprudents. En el cas d'un crim o un assassinat, però, aquesta forquilla s'estén entre els deu i els vint anys de presó.

Insubstituïble

Tots els qui avui s'han aplegat davant la seu de la FOEG han coincidit a destacar el caràcter afable de Jordi Comas i la tasca que ha fet com a empresari. "Es tracta d'algú a qui no podrem substituir mai de la vida, per la seva empatia i forma de ser", ha dit Ernest Plana. L'actual president en funcions també ha lamentat la manera com Jordi Comas va morir, "en un intent de valentia per defensar la seva senyora, veient com la tenien lligada i la colpejaven".

Per la seva banda, el secretari general de la FOEG ha qualificat Jordi Comas com "el millor relacions públiques al servei de Girona, de la seva estimada Costa Brava i de Catalunya". David Hugas també ha lloat "el diàleg, el consens i la lleialtat" que van guiar l'empresari hoteler i ha recordat que el seu paper ha estat "cabdal per a la societat gironina, sobretot perquè era un home bo i de pau".

Després de guardar un minut de silenci, les 200 persones que s'han aplegat davant la seu de la FOEG han fet un sonor aplaudiment en memòria de Jordi Comas. Entre els qui s'han acostat fins a Bonastruc de Porta hi havia l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont; el de Figueres, Santi Vila; el president de la Cambra de Comerç de Sant Feliu de Guíxols, Joan Puig; el cap de la Policia Municipal de Girona, Josep Palouzié o el cap de la Regió Policial de Girona, el comissari Joaquim Belenguer.

Belenguer ha reiterat que els Mossos d'Esquadra estan treballant intensament per intentar localitzar els tres assaltants i que han donat "prioritat 1" al cas.

D'altra banda, aquest matí s'ha fet l'autòpsia al president de la FOEG. Jordi Comas va morir aquest diumenge a la nit, després que tres lladres assaltessin casa seva amb violència. L'enterrament de l'empresari hoteler es farà demà a les quatre de la tarda, en una cerimònia al pavelló de Platja d'Aro.