XALOC estalviarà un 12,5% de consum energètic amb la instal·lació de plaques solars

L'edifici consta de set plantes i hi treballen més d'un centenar de persones

La Xarxa Local de Municipis (XALOC) ha instal·lat plaques solars fotovoltaiques a la seva seu central a Girona. L’objectiu és subministrar energia neta a l’edifici, que disposa de set plantes i on treballen més de cent treballadors. Aquesta acció s’emmarca en el pla estratègic implementat per aquest organisme autònom de la Diputació de Girona per establir millores energètiques eficients.

El president de la Diputació, Miquel Noguer, acompanyat del president delegat de XALOC, Jordi Camps, i del gerent de l’organisme, Josep Manel Rosón, han visitat avui l’obra, un cop finalitzada. Les plaques solars instal·lades produiran uns 39.930,40 kWh/any i s’ha estimat un estalvi anual de 4.392,34 euros. Això suposa un 12,5 % d’estalvi en consum energètic de l’edifici i un 7,6 % d’estalvi en cost. A més, el projecte està alineat amb l’assoliment dels objectius establerts per l’Agenda 2030.

Miquel Noguer ha destacat la importància d’accions com la que ha realitzat XALOC, enfocada a la millora energètica, i ha afirmat: "La transició energètica és un procés necessari, en el qual la Diputació treballa des de fa anys per tal que els ajuntaments de les comarques gironines disposin de les eines per desenvolupar-lo". Per la seva banda, Jordi Camps ha explicat el compromís de l’organisme amb el medi ambient: "Aquesta acció se suma a les ja realitzades anteriorment, com la compra de cotxes híbrids, la modificació de llums fluorescents per uns de tipus LED, l’eliminació de gots de plàstic i la limitació de la pressió d’aigua en les aixetes dels lavabos, entre d’altres".

Rosón, ha remarcat el caràcter exemplificador de les administracions públiques en l’impuls de les energies renovables i en la potenciació de canvis que signifiquin una modernització de l’Administració en aquest àmbit de l’eficiència energètica. "Si volem incorporar canvis, hem de ser-ne part", ha afirmat.

Dins del marc d’actuació de la Unió Europea en matèria de clima i energia, a l’Agenda 2030 s’estableixen uns objectius generals: reducció d’emissions de gasos amb efecte d’hivernacle en un 40 % com a mínim, establiment d’una quota d’energia renovable d’un 32 % com a mínim i millora de l’eficiència energètica en un 32,5 % com a mínim.