Jutgen un Mosso per lesions i un home per resistència en una intervenció a barraques de Girona

Policies de paisà van actuar quan van veure el grup on hi havia l'altre processat consumint cocaïna

L'Audiència de Girona ha jutjat un sotsinspector dels Mossos d'Esquadra de Girona per lesions i un altre home acusat de resistència i desobediència greu a agents de l'autoritat. L'origen del conflicte va ser una actuació que van fer mossos de paisà quan van veure, a la zona de la Copa, un grup de tres persones, entre les que hi havia el processat, consumint cocaïna la matinada del 5 de novembre del 2016.

Segons el sotsinspector, l'altre acusat es va posar agressiu, es negava a identificar-se i a l'escorcoll i se li va acabar "encarant". Va ser aleshores quan el va subjectar pel braç per apartar-lo del grup. Segons l'altre acusat, la intervenció del policia li va provocar una luxació al colze.

La fiscalia no acusa el sotsinspector i demana 1 any de presó per a l'altre acusat per un delicte de resistència i desobediència greu a agents de l'autoritat. L'advocada de la Generalitat li sol·licita una pena de 6 mesos. Aquest processat, que exerceix també d'acusació particular contra el policia, demana una pena d'1 any i mig per un delicte de lesions amb l'agreujant de prevaler-se de la condició de mosso d'esquadra.

Els fets

Els fets que han arribat a judici aquest dimecres a la secció quarta de l'Audiència de Girona van passar cap a la una de la matinada del 5 de novembre del 2016 quan mossos de paisà que estaven fent tasques de prevenció de delictes a la zona de barraques van veure un grup format per tres homes consumint cocaïna a la zona de la Copa.

Això no genera discrepàncies entre les acusacions i les defenses però, a partir d'aquest moment, el relat del sotsinspector –i de la resta de mossos- i la de l'altre acusat i un dels seus acompanyats discrepa. Els policies asseguren que es van apropar al grup i es van identificar com a Mossos d'Esquadra tant verbalment com ensenyant les plaques. Un d'ells, el que havien vist fent-se una ratlla, va llançar una papereta de cocaïna a terra i va intentar fugir corrents, però un altre policia el va interceptar.

"A partir d'aquí, es va mostrar col·laborador i no hi va haver cap altre problema per identificar-lo", ha explicat un dels agents. El sotsinspector es va quedar amb l'altre acusat i li va demanar el DNI. Segons el seu relat, l'home estava exaltat, mostrava una actitud "com de nen petit", va començar a proferir expressions contra la policia i se li va acabar "encarant". Va ser aleshores quan va decidir agafar-lo pel braç per apartar-lo del grup.

El sotsinspector ha concretat que és una pràctica "habitual" per evitar que acabés exaltant la resta o que altres persones que estaven a barraques intercedissin en l'actuació policial. El policia ha afirmat que, mentre l'apartava i feien un recorregut "d'entre dos o tres metres", l'home feia força i intentava desempallegar-se de la subjecció. "Potser va ser així que es va fer mal", ha apuntat.

La versió de l'acusat de resistència difereix de la dels policies. Segons ha assegurat al judici, els mossos es van apropar a ells i no es van identificar. "Només em deia identifica't i jo li deia però qui sou", ha dit. Finalment, li va ensenyar les credencials i va treure el DNI de la cartera.

El processat sosté que, sense que ell fes res, el policia el va subjectar amb força pel braç, li va regirar i va acabar topant contra un arbre. Va ser aleshores quan va notar que s'havia fet mal al colze. L'actuació policial va acabar sense detinguts i només van denunciar al que havia llançat la paperina amb cocaïna per la via administrativa.

L'advocat de l'acusat de resistència, Felip Puig, sosté que l'actuació del sostinspector va ser "desproporcionada": "Sense motiu aparent ni cap resistència i requeriment, el va agafar del braç i l va regirar amb tanta violència que li va sortir l'ós del colze". Com a resultat de les lesions, l'home va anar al punt de la Creu Roja i després a l'hospital. Va haver de dur el braç immobilitat i va trigar catorze dies a curar-se.

El judici ha quedat vist per a sentència.