1 any i mig de presó per llançar pedres contra la policia durant els disturbis postsentència a Girona

El jove no entra a presó amb la condició de no delinquir durant 3 anys

L'Audiència de Girona ha condemnat a 1 any i mig de presó un acusat de llançar pedres contra la línia policial la nit del 18 d'octubre del 2019, durant els disturbis que hi va haver a la ciutat en el marc de les protestes contra la sentència del Tribunal Suprem que condemnava els líders independentistes.

El jove, que inicialment s'enfrontava a 5 anys de presó, ha reconegut els fets i ha acceptat la condemna per delictes de desordres públics i atemptat a agents de l'autoritat. El processat no haurà d'entrar a presó amb la condició de no delinquir durant 3 anys i també evita l'expulsió del país que li sol·licitava inicialment la fiscalia. És el quart judici pels aldarulls que es fa a l'Audiència de Girona.

Inicialment, el jove s'enfrontava a 5 anys de presó per delictes de desordres públics i atemptat a agents de l'autoritat. En base a l'acord, el tribunal de la secció tercera l'ha condemnat de viva veu i li ha imposat 1 any i mig de presó. A més, el jove no haurà de complir la pena perquè no té antecedents i evita la petició d'expulsió del país que sol·licitava la fiscalia, tot i que el processat té permís de residència.

L'acusació pública apunta que, arran de la sentència del 'Procés' i durant tota la setmana del 14 al 20 d'octubre del 2019, hi va haver manifestacions de protesta "en institucions i infraestructures gestionades per l'Estat ubicades a la ciutat de Girona". Segons la fiscalia, l'objectiu de les protestes era "subvertir la pau pública". En aquest context, apunta que hi van haver "enfrontaments entre les forces policials encarregades de garantir l'ordre públic" i diferents "grups violents".

En el marc de la vaga general del 18 d'octubre hi va haver mobilitzacions a la ciutat i a les sis de la tarda hi va haver una concentració davant l'edifici dels Jutjats de Girona, a l'avinguda Ramon Folch, que va arribar a congregar 9.000 persones. Dues hores més tard, segons la fiscalia, van començar els aldarulls: "Un grup de subjecte van començar a increpar els agents que es trobaven a la línia policial que protegia els jutjats i a fer barricades amb contenidors al passeig de la Devesa".

El processat ha reconegut que es trobava entre el grup que, un cop dispersats pels antiavalots, s'amagava entre cotxes que hi havia aparcats. "Aprofitant-se de l'atac agressiu grupal, va efectuar un llançament d'una pedra d'entre 15 i 20 centímetres procedent del trencament de llambordes", ha admès el jove. La pedra va anar dirigida contra la línia d'antidisturbis de la Policia Nacional a la zona de la rotonda del rellotge. Quan es disposava a llançar una segona pedra, els Mossos d'Esquadra el van interceptar i el van detenir. També li van intervenir una motxilla on hi duia un martell i unes tenalles.

A la sala de vistes, el jove ha acceptat la pena: "Reconec els fets del 18 d'octubre". La fiscalia i la defensa han renunciat a recórrer la sentència, que ja és ferma.