Girona planteja un pressupost de 116,9 MEUR i en destina 1,6 més en la despesa per la covid

L'equip de govern confia tancar un acord amb l'oposició

L'Ajuntament de Girona planteja un pressupost "realista" per a aquest 2021 que preveu uns ingressos de 116,9 milions d'euros (MEUR). Els comptes no inclouen tot el paquet d'inversions, que ja es van aprovar apart, i també tenen en compte l'increment de despesa derivat de la covid-19 (que s'eixugarà amb els 1,6 MEUR que el consistori té de romanent).

La tinenta d'alcaldia d'Hisenda, Maria Àngels Planas, ha subratllat que el pressupost posa el focus en "atendre les urgències socials" derivades de la pandèmia i "mantenir els serveis públics". Per això, incrementa les dotacions per a serveis socials, habitatge, neteja i mobilitat. L'equip de govern confia poder tancar un acord amb l'oposició que permeti aprovar els comptes aquest juny.

La tinenta d'alcaldia d'Hisenda no ha amagat que el d'aquest 2021 és el pressupost "més complicat i amb diferència" dels darrers nou anys. Maria Àngels Planas, ja d'entrada, ha volgut subratllar que l'Ajuntament hi treballava des de feia mesos, però que les "incerteses" derivades de la pandèmia van fer que l'equip de govern decidís esperar-se.

"La situació que teníem al desembre o gener no era gens bona; ens trobàvem en ple túnel de la pandèmia i les perspectives eren dolentes", ha explicat. Això, sumat al fet que el consistori tampoc sabia si l'Estat destinaria més ajudes als ajuntaments –ara Planas ja ha dit que es té clar que no- van fer que els comptes no s'hagin presentat abans.

"I haver-ho decidit ha estat un encert, perquè ara tenim un pressupost realista i ajustat al moment actual", ha afirmat la tinenta d'alcaldia d'Hisenda. Uns comptes que, segons ha subratllat Planas, donen resposta a les necessitats derivades de la pandèmia, però també permeten encarar la recuperació econòmica de la ciutat.

El pressupost de l'Ajuntament de Girona per a aquest 2021 preveu uns ingressos de gairebé 117 MEUR (en concret, de 116.913.930 euros). Aquí no s'hi inclouen les inversions, que de moment pugen a 12,6 MEUR, i que ja es van aprovar apart gràcies al fet que l'Estat va permetre als consistoris endeutar-se. A Girona, tot aquest paquet d'inversions va tirar endavant als plens de febrer i març, després que el govern els pactés amb els diferents grups de l'oposició (Guanyem, PSC i Cs).

Menys ingressos i més despesa

Si el pressupost ordinari d'aquest 2021 es compara amb el de l'any passat –també, traient-hi les inversions- la diferència d'ingressos és d'uns 200.000 euros a la baixa (perquè l'altre se situava en 117,1 MEUR).

Però a l'hora de quadrar números també s'ha de tenir en compte que la pandèmia comportarà un augment de la despesa. No només aquella destinada a cobrir les urgències socials, sinó també els serveis públics (perquè, per exemple, les línies d'autobús mantenen freqüències i horaris, però el número d'usuaris ha disminuït arran de la covid-19).

Segons ha concretat Planas, aquest increment de despesa se situa en 1,4 MEUR. És a dir, que tot i ingressar 116,9 MEUR, el consistori aquest any se n'acabarà gastant més de 118. I per poder eixugar la diferència que suposen tant la baixada d'ingressos com l'increment de despesa, l'Ajuntament ho cobrirà amb els 1,6 MEUR que té de romanent (cosa que l'Estat, també permet).

Persones i serveis públics

Maria Àngels Planas ha subratllat que els comptes per a aquest 2021 prioritzen les dotacions destinades "a ajudar les persones" i mantenir "els serveis públics essencials". I aquí, la tinenta d'alcaldia ha anat posant el focus en les diferents partides.

Deixant de banda tot el capítol del pressupost destinat a personal (que puja a 46 MEUR), Planas ha explicat que l'àrea de Serveis Socials, Habitatge i Salut suma 467.000 euros més (passant dels 6,61 MEUR als 7,01) o que la despesa per a Territori, Mobilitat, Urbanisme, Neteja i Medi Ambient puja 994.000 euros més (situant-se en 32,8 MEUR).

En paral·lel, Planas també ha dit que les partides per a Seguretat Ciutadana s'incrementen en 32.000 euros; que les destinades a Cultura, Educació, Esports i Joventut ho fan en 60.000 euros, o que la despesa per a l'àrea d'Hisenda suma 107.000 euros més (també, per la renovació de contractes que ha suposat revisar-los a l'alça).

Per contra, la tinenta d'alcaldia ha dit que la dotació destinada a Presidència, que és l'única que disminueix, baixa en 60.000 euros (que es treuen de l'àrea de Comunicació). I que la despesa per a Promoció Econòmica i Ocupació es manté igual que l'any passat, amb 2,93 MEUR. Maria Àngels Planas ha volgut posar en relleu, però, que de fet "intrínsecament" això suposa un increment, perquè durant els primers mesos d'any pràcticament no s'han pogut fer campanyes per atraure visitants (i per tant, ara això es gastarà en el que queda de 2021).

La intenció, aprovar-los al juny

Ara, l'equip de govern encara les negociacions amb l'oposició amb l'objectiu de poder aprovar el pressupost. La tinenta d'alcaldia d'Hisenda ha explicat que la seva voluntat és poder tancar un acord que permeti portar-los al ple aquest mes de juny.

"Volem arribar a un acord i en tenim ganes, perquè aprovar aquests comptes suposarà un benefici important per a la ciutat", ha afirmat Planas. "En aquests moments ja sí; al mes de gener no ho era", ha afegit.

Planas també ha explicat que la proposta de pressupost dona marge per incorporar-hi alguna inversió (per exemple, la de la nova comissaria de Santa Eugènia). I que tot i que els comptes no preveuen increments de plantilla, això també es pot negociar (en cas que l'oposició vulgui més agents de policia).