El debat de TV3: deu minuts de bromes, dues hores de foc creuat

Els candidats fan broma uns breus minuts abans de protagonitzar un tens debat amb moltes veus

La primera que ha arribat als estudis de TV3 ha estat la candidata del PP, Alícia Sánchez-Camacho, a un quart de nou i l'ha seguit el número 1 de Solidaritat, Alfons López Tena, que ha aparegut amb moto amb el número 2 del partit per Barcelona, Uriel Bertran. El tercer ha estat el cap de llista de Ciutadans, Albert Rivera que ha aparegut amb una gran comitiva; el quart, el d'ERC, Oriol Junqueras; el cinquè, el del PSC, Pere Navarro; el sisè, el de CiU i president de la Generalitat, Artur Mas, i el darrer ha estat Joan Herrera, cap de llista d'ICV-EUiA, que també ha arribat amb una amplia comitiva.

A la seva arribada, han estat rebuts per una pancarta de TV3 amb el cartell 'No a l'externalització', 'Tots som TV3. Defensem-la'. Junqueras i Herrera han estat els únics caps de llista que al arribar s'han apropat a les persones que aguantaven la pancarta i els han saludat. Posteriorment, els candidats han rebut els candidats, Brauli Duart, president de la CCMA; Eugeni Sallent, director de TV3, i Fèlix Riera, director de Catalunya Ràdio.

Més de mitja hora després, els primers que han entrat al plató on s'ha portat a terme el debat han estat Junqueras, López Tena, Rivera i Navarro. Aquest és el primer debat a TV3 del candidat del PSC tal com li ha preguntat Rivera: "Ja hi havies estat?", li ha preguntat. El candidat d'ERC estava distès i no ha parat de fer bromes amb els candidats i els fotògrafs: "Els d'aquí som els que hem de ser", ha bromejat Junqueras, que quan ha vist entrar Herrera ha afegit: "Ja arriba el Joan i no en cal cap més". Sánchez-Camacho ha fet broma al arribar amb Navarro sobre el lloc on s'ha situat a l'esquerra d'ella. "A la dreta si està millor", li ha etzibat. Mas ha estat el darrer ha entrar saludant un a un a tots els caps de llista. "President", li ha dit Navarro a Mas al donar-li la mà.

Cinc minuts són els que han separat aquest bon ambient al foc creuat que s'han dedicat els candidats durant les dues hores del debat de TV3. Les crítiques entre tots han estat la constant del debat amb un Artur Mas que en molts moments no ha entrat gaire el joc amb la resta de partits. Les interrupcions han estat constants entre els candidats. López Tena ha estat un dels més enèrgics durant el debat i fins i tot amb Pellicer: "Sempre m'interromp", li ha dit el candidat de SI al presentador. Un dels que menys ha intervingut al debat ha estat Pere Navarro. De fet, el presentador Pellicer li ha etzibat en el primer bloc: "Pere Navarro és el que té el dèficit més gran" en les intervencions perquè no havia utilitzat el seu temps. El líder del PSC ha fet gala del seu espot de campanya electoral en el qual se situa entre un Mas i una Sánchez-Camacho que discuteixen i ell no respon. "Vostès no són ni carn ni peix, no se sap què pensen", li ha dit la candidata dels populars.

Valoració positiva de tots

Després del debat, tots els candidats han explicat als periodistes que han seguit el debat a TV3 que se sentien molts satisfets de com els havia anat el debat. Cap autocrítica. "Molt bé", ha estat la resposta que s'ha repetit una i altra vegada. "Com ha anat?", li han preguntat a López Tena. "Ni idea, jo no m'he vist per la televisió", ha apuntat, i ha admès que s'ha sentit molt còmode: "Estic molt còmode a tot arreu, si fins i tot hi vaig estar al CGPJ". Rivera ha explicat que ha trobat a faltar que no es parlés d'altres temes com per exemple la corrupció o els bancs.

Mas ha dit que s'ha portat a terme un debat civilitzat i correcte. El president de la Generalitat també ha reconegut que un debat a set era complicat perquè es podia convertir en algun moment amb un guirigall.

En aquestes breus trobades amb la premsa s'ha donat un altre moment distès entre Mas i Herrera; dos dels que han protagonitzat alguns dels moments més tensos de les dues hores. El candidat de CiU ha apuntat que li ha fet una confidència al cap de llista d'ICV-EUiA que no ha volgut desvetllar, tot i la insistència dels periodistes. Després Mas li ha preguntat a Junqueras sobre el seu fill, qui ha afirmat, amb orgull, que el seu fill petit l'ajuda amb la campanya.

Unes escenes de fair-play molt diferents a les dues hores de debat.