Detectat un brot amb 36 contagis per covid-19 a la presó del Puig de les Basses

Es tracta de 34 interns i 2 funcionaris

La Central Sindical Independent i de Funcionaris (CSIF) ha informat que en el centre penitenciari del Puig de les Basses de Figueres (Alt Empordà), s'han detectat un total de 36 nous casos positius per covid-19, entre els quals es troben dos treballadors del centre i 34 interns. Aquest nou brot ha obligat a confinar a tots els interns del mòdul 6 en les seves cel·les.

Dissabte passat, 15 de maig, es van diagnosticar els primers quatre casos positius en interns, que van ser traslladats a la Unitat Covid del Departament d'Infermeria en situació d'aïllament mèdic per a evitar nous contagis i la propagació de la malaltia. Una vegada realitzades les proves PCR a tots els interns d'aquest mòdul, s'han diagnosticat trenta nous casos positius, que juntament amb els diagnosticats inicialment fan un total de 34 interns positius.

A aquestes xifres s'han de sumar a dos treballadors penitenciaris positius i set més confinats per contacte estret.

CSIF considera que aquest nou brot es deu al fet que els interns no realitzen cap mena de quarantena en reingressar en el Centre Penitenciari després d'haver gaudit d'un permís, tal com es feia inicialment, i apunten que, gairebé amb total seguretat, la causa d'aquest nou brot podria ser un intern que hauria tingut un permís de 48 hores.

Des de CSIF Presons declaren que “cal destacar que actualment, i seguint instruccions de la Secretaria General i del Departament de Salut, els interns que reingressen en el Centre Penitenciari de qualsevol mena de sortida o permís ja no realitzen cap període de quarantena i se'ls situa directament en el seu mòdul d'origen. I cal recordar que la pandèmia no ha acabat”.

CSIF exigeix als responsables dels Serveis Penitenciaris catalans que es continuïn aplicant les mesures de prevenció i seguretat precises per a impedir la propagació de la pandèmia, ja que encara no s'ha acabat, i els recorda l'obligatorietat que tenen en quant a la protecció de reclusos i treballadors penitenciaris.