CiU denuncia que els passos a nivell de Figueres i Flaçà són un greu perill

El cap de llista de la federació a Girona, Santi Vila, lamenta els "incompliments sistemàtics" de l'Estat

Segons Santi Vila, aquestes dades reflecteixen que hi ha un greuge clar cap a les comarques gironines. "Les dades demostren els incompliments sistemàtics dels governs de Madrid i la deixadesa de les infraestructures a les comarques gironines, tot i que després vinguin a fer mítings prometent una carta dels reis ara que ve Nadal", ha criticat Vila.

El candidat creu que "el més greu és que aquests incompliments són un greu perill per la vida de les persones". A més, assegura que dificulten la comunicació en determinades ciutats i poblacions i afecten el dia a dia de la gent mentre que també minven l'excel·lència del transport ferroviari.

Ricard Font, director general de Transports del departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, ha recordat que la línia ferroviària Girona-França té un pas a nivell viari al carrer principal de Flaçà (C-255a), dins del nucli urbà. Atès que aquesta línia és l'únic corredor ferroviari que dóna servei entre Girona i Figueres, això implica que tot el trànsit ferroviari, tant de mercaderies com de viatgers del corredor mediterrani travessi pel mig de Flaçà

Font ha esgrimit l'acord de supressió de passos a nivell subscrit el novembre del 2004 entre el Ministeri de Foment i la Generalitat, que preveia la supressió d'aquest pas a nivell durant el període 2004-2010. "A data d'avui el Ministeri de Foment encara no ha impulsat l'execució de les obres", ha criticat Font.

Vila ha puntualitzat que "cal suprimir aquest pas a nivell per fer-lo compatible amb el futur desdoblament de la carretera C-66 i el desenvolupament urbans que prevegi l¡Ajuntament de Flaçà".

El mateix passa a Figueres, ciutat d'on és alcalde Santi Vila. Vila ha recordat que la línia convencional Barcelona-Girona-Frontera francesa és el corredor ferroviari per on passa la major part de trànsit de viatgers i mercaderies del corredor mediterrani de tot el Llevant cap a França. Aquesta línea travessa el nucli urbà de Figueres i compta amb dos passos a nivell per a vehicles i vianants regulats amb semàfors i barrera: un a l'Avinguda Vilallonga, al costat de l'estació de Figueres, i l'altre al carrer Vilatenim.

Santi Vila ha explicat que tot i que el Ministeri de Foment té previst la construcció de la variant Nord-est -que permetria la substitució de la línia actual- no hi ha cap previsió per a la seva execució. "Això és inadmissible", ha criticat Vila que rebla que "atesa la situació actual, l'Ajuntament de Figueres ha reiterat que es suprimeixin els dos passos a nivell d'àmbit urbà. En aquest sentit, Vila exposa una proposta de soterrament de tram urbà de la línea convencional que permeti la substitució dels dos passos a nivell per passos a diferent nivell i el manteniment de l'estació en el seu emplaçament actual.