ERC creu que l'apujada de l'IVA cultural farà reduir la producció i en limitarà l'accés

ERC aposta per la cultura com a "quarta pota" de l'estat del benestar

Torrent ha remarcat que cal garantir l'accés a la cultura i que això es fa més difícil apujant l'IVA fins al 21%. "Tindrà conseqüències nefastes per a la producció i creació cultural, per a la pluralitat cultural i en l'accés per part de la ciutadania", ha afirmat el cap de llista per Girona. Torrent augura que aquesta apujada afectarà "greument" el sector, que té una aportació al PIB del 3,2%.

El candidat per Girona ha rebut el suport de Joan Manuel Tresserras, que s'ha reunit amb diversos agents culturals de les comarques gironines per debatre sobre el paper de la cultura en el nou estat. Tresserras va defensar que la cultura "ha de tenir un gran paper" en el procés que viu Catalunya perquè ha de servir per incrementar la cultura democràtica, ha de dotar la ciutadania "d'arguments per entendre i explicar la situació i poder desenvolupar-la".

Per Tresserras, hi ha d'haver una part del pressupost de cultura que s'ha de destinar a la reparació de dèficits històrics perquè Catalunya ha actuat "com un estat sense ser-ho" i, diu, les infraestructures i el patrimoni nacionals no estan a l'alçada d'un estat.

"S'ha de trobar l'equilibri entre tots els sectors culturals per administrar els recursos perquè els agents culturals, que són els que saben com s'ha de treballar, realitzin les accions culturals del Govern", ha afirmat Tresserras.

Joan Manuel Tresserras també ha dedicat part de la seva intervenció a parlar sobre mecenatge i ha apuntat que en la hipòtesi de construcció d'un estat serà "un tema fonamental". Tresserras creu que fins ara el mecenatge s'ha anat realitzant "de manera desequilibrada" i ha posat com a exemple les fundacions d'entitats bancàries.

Tresserras creu que tenir un estat propi modifica la perspectiva del mecenatge. "No té sentit que els particulars facin una feina que li correspon a l'estat. Es pot tenir exempció fiscal per al mecenatge privat però d'una manera contributiva a enfortir les línies de les polítiques de l'estat", ha afirmat Tresserras.

Mentrestant, i fins que Catalunya no tingui estat propi, Tresserras creu que és necessari no deixar de banda la cultura. A curt termini, detalla, l'objectiu ha de ser mantenir l'activitat i fer la distribució de recursos amb aquesta finalitat. A llarg termini, Tresserras creu que calen polítiques d'intervenció però no de direcció per evitar acabar generant un excés de cultura d'entreteniment, com a Estats Units.