Els arbres de Nadal, un producte a l'alça

Els cultivadors d'arbres preveuen augmentar les exportacions entre un 30% i un 40% respecte l'any passat

Les previsions per aquesta campanya de Nadal de la CANAC són molt esperançadores. Segons les primeres valoracions, l'associació de cultivadors d'arbres de Nadal gironins ressalten que poden arribar a augmentar un 10% les vendes aquest any en comparació amb l'any passat gràcies a l'increment de les exportacions a països com França o Anglaterra. "No tenia constància que els nostres associats venguessin a Anglaterra i ara, aquest any, de cop i volta, han crescut molt les comandes que provenen d'aquest país", ha ressaltat el president del CANAC.

Tot i que encara estan acabant de tancar comandes i la campanya no finalitza fins el 15 de desembre, el president de l'associació ha ressaltat que esperen augmentar un 10% les vendes aquest any. Un increment que se suma a l'augment del 15% que es va produir l'any passat i ja són tres anys consecutius que els cultivadors gironins augmenten les seves vendes. En gran part gràcies a l'augment de les exportacions. "Creiem que les exportacions poden augmentar entre un 30 i un 40% en comparació amb l'any passat", ha ressaltat Gallifa.

Un avet de Nadal pot costar de deu euros fins a 180, tot depèn de la mida, l'espècie i s'hi s'ha cultivat per sobreviure o només pot durar un Nadal. Tot i que la crisi econòmica ha fet que al mercat espanyol cada vegada proliferin els arbres de Nadal de plàstic, el CANAC ha destacat que enguany s'han adonat que el mercat europeu "aprecia i valora" la qualitat dels arbres gironins. "Ens hem quedat sorpresos del renom dels nostres arbres a d'altres països europeus", ha ressaltat el president.

Els 39 associats de la CANAC havien arribat a vendre a majoristes, superfícies de jardineria i supermercats un milió d'abans de la crisi però en els darrers anys les vendes havien caigut. Una situació que sembla millorar, any rere any, gràcies a les exportacions. "Anteriorment ja veníem a Portugal, França i altres països però ara ja estem venent al Marroc, Jordània, Croàcia i a hotels del nord de l'Àfrica", ha apuntat Gallifa.

Fins ara, dels avets que es cultiven a les zones del Montseny, les Guilleries, Sant Joan de les Abadesses (Ripollès) o la comarca de l'Alt Empordà, el 70 o 80% eren distribuïts a establiments de venda de plantes o supermercats de Catalunya i arreu de l'Estat. No obstant això, aquest any, amb la caiguda de les vendes arreu de l'estat espanyol és possible que les exportacions a països com França, Alemanya o Portugal suposin el 50% de totes les vendes.

Denominació 'Avet de les Guilleries'

L'associació CANAC ha anunciat que ja han engegat els processos necessaris per obtenir la denominació d'origen l'Avet de les Guilleries. "Actualment només hi ha un altre denominació d'origen que és l'azalea de Suïssa i si ho obtenim donaria valor afegit al nostre producte que està cultivat de manera ecològica i artesanal", ha explicat Gallifa. Segons el president, el CANAC també està pendent d'un certificat de bones pràctiques ambientals perquè en el cultiu d'aquests arbres gairebé no utilitzen maquinària. "De moment, s'està tramitant a la Generalitat la denominació d'origen però és procés que durarà anys", ha ressaltat Gallifa.