Declaren culpable d'assassinat i lesions psíquiques l'home que va matar la dona a Blanes

El fiscal manté la petició de 34 anys de presó

Culpable d'assassinat i de dos delictes de lesions psíquiques. Per unanimitat, el jurat popular ha declarat provat que l'acusat que va matar la dona davant els fills menors d'edat al domicili familiar de Blanes el 9 d'abril de 2018 a Blanes va aprofitar-se que la dona dormia per clavar-li fins a 23 ganivetades al cos, fet que li va provocar la mort. A més, el jurat ha afegit que la víctima no va tenir cap possibilitat de defensar-se.

Per altra banda, el jurat també ha considerat provat per unanimitat les dues agreujants que sol·licitaven les acusacions en l'assassinat: una de gènere i la segona de parentiu. En aquest sentit, els nou membres han coincidit en què l'acusat i la víctima estaven casats. A més, han recordat que diversos testimonis havien presenciat insults de Rolando Dionicio Bolívar a la víctima i també que era "possessiu i controlador" i tractava a la dona "com un objecte".

El que el tribunal popular ha descartat és que, en el moment de perpetrar l'atac, l'acusat estigués obcecat perquè no acceptava que la víctima es volgués divorciar. El jurat es remet a l'informe psicològic de l'home, en què els pèrits van descartar que l'acusat tingués cap símptoma de trastorn mental i de personalitat. Tampoc van detectar que patís una depressió ni que tingués "cap afectació" que afectés les seves capacitats a l'hora de cometre el crim.

Pel que fa al fet que els seus fills –de 10 i 17 anys en el moment del crim- presenciessin la mort de la mare, el jurat també el considera culpable de dos delictes de lesions psíquiques amb agreujant de parentiu (un delicte per cada un d'ells). En aquest cas, el jurat ha recordat la seva declaració (que es van fer a porta tancada i evitant la confrontació visual amb l'acusat) en què afirmaven patir un estrès posttraumàtic i necessitar atenció psicològica de llarga duració.

Peticions d'entre 19 i 34 anys

Per tots aquests motius, el fiscal Enrique Barata ha optat per mantenir la mateixa pena de presó de 34 anys a l'home que va assassinar la dona a Blanes. Barata subratllat que el jurat popular ha declarat provada la tesi de la fiscalia i ha detallat que la seva petició es basa en els 24 anys d'assassinat tenint en compte les dues agreujants i cinc anys de presó per cada un dels delictes de lesió psíquica als fills.

Per altra banda, el fiscal també ha demanat que el pare no s'acosti als fills ni intenti comunicar-se amb ells. Per últim, demana que es torni tots els diners i objectes que hi havia a la caixa forta als fills. En el cas d'un d'ells, que encara és menor d'edat, demana que privin al pare de la pàtria potestat i que els diners d'herències passin a mans de la DGAIA fins que el jove compleixi els 18 anys.

Pel que fa a les tres acusacions (una en representació de la família de la víctima, una de la Generalitat i una altra de l'Ajuntament de Blanes) demanen ara 35 anys de petició, tenint en compte el veredicte. En aquest cas, els tres lletrats proposen al magistrat que l'home estigui 25 anys a la presó per assassinar la dona i deu mes pels traumes causats als fills.

La defensa, encapçalada pel lletrat Pere López de Coca, manté la petició de 19 anys de presó (15 per assassinat i 4 pels delictes de lesions psíquiques). A més, no s'oposa a retornar els diners i joies als fills, però ha demanat recuperar una polsera que porta inscrit el nom de l'acusat.

El judici, que s'ha fet a la secció tercera de l'Audiència de Girona, ha quedat vist per a sentència.