La Fundació Dalí col·laborarà en quatre exposicions internacionals en els propers mesos

La institució prepara una campanya per atraure visitants francesos

La Fundació Gala – Salvador Dalí exposarà les obres de l'artista altempordanès a Taiwan, Corea, Sant Petersburg i Itàlia al llarg dels propers mesos. El president de la fundació, Jordi Mercader, ha afirmat que tenen "un posicionament internacional com no havíem tingut mai".

A més, Mercader ha avançat que aquest any també es faran més exposicions immersives sobre l'artista a França i Itàlia, després de l'èxit que va tenir la primera mostra que es va fer en una pedrera de la Provença francesa. Per altra banda, la Fundació Dalí està preparant una campanya per atraure visitants francesos que s'engegarà en el moment en què es permeti la mobilitat. Mercader ha insistit en què "és més important atraure gent que no pas tenir els museus oberts".

Taiwan és la primera mostra internacional amb què treballa la Fundació Gala – Salvador Dalí. En aquest cas, l'exposició se centrarà en la relació de Dalí amb Dant aprofitant el centenari de la seva mort, que se celebra aquest 2021. El president de la Fundació, Jordi Mercader, ha detallat que la mostra més important de contingut serà la que es podrà veure a partir del novembre a Corea i es farà conjuntament amb el museu Reina Sofía de Madrid i el de Sant Petersburg.

Per altra banda, aquest dimarts al matí s'ha tancat una altra exposició que es podrà veure a Sant Petersburg. El president ha avançat que encara s'està treballant en el relat, però la intenció és basar la mostra en la figura de Gala.

L'última de les mostres internacionals en què ha treballat la Fundació a nivell internacional és la que ja es pot veure a Itàlia, en què la Fundació Dalí ha aportat material per detallar la relació que hi havia entre Salvador Dalí i Rafael. La mostra es va estrenar el 2 de maig i estarà oberta al públic fins el 29 d'agost al Museu d'Art Modern i Contemporani de Trento i Rovereto (MART).

Més exposicions immersives de Dalí

Per altra banda, la Fundació ha avançat que està explorant el camp de les exposicions immersives. Es tracta d'unes mostres digitals que projecten pintures de Dalí en sales preparades. Pel president de la Fundació, aquest format pot despertar "l'interès" del públic en veure les obres reals i aconseguir captar nous públics que desconeixien l'obra del pintor català.

El març de l'any passat es va fer la primera mostra immersiva a la localitat de Baus de la Provença, a l'espai Carrières de Lumères. Aquell primer intent ha desembocat en una nova mostra que es farà a París i els promotors també preveuen exportar-la en altres ciutats franceses. En paral·lel també hi ha una altra iniciativa similar a Florència que preveu projectar obres de Dalí, tot i que es farà en un format més petit que la mostra de París.

Mentrestant, Jordi Mercader ha afirmat que la Fundació està treballant en "crear un cos de doctrina" per marcar les línies mestres que hauran de tenir les exposicions immersives sobre Dalí. L'objectiu és fomentar aquest tipus de mostres davant la tendència que presenten en un futur.

Campanya pels visitants francesos

La Fundació també ha anunciat que està treballant en una campanya per captar visitants francesos. El president ha detallat que són conscients que l'època de major facturació de la fundació són els mesos compresos entre el maig i l'octubre. Per això Mercader té clar que la institució haurà de ser "molt flexible, agressiva i online" amb aquesta campanya.

La idea és treballar per "tenir-ho tot a punt" i llançar-la en el moment que "sapiguem que la gent es pot moure amb garanties". El president de la Fundació, però, ha detallat que cal informació sobre quins hotels hi haurà oberts, quins establiments estaran disponibles i altres característiques que els ajudi a complementar l'oferta turística de la visita als museus.

Tot i així, el president ha remarcat que tenen clar que aquest 2021 no poden "obrir la porta i esperar que la gent vingui". Per això estan en contacte amb totes les administracions i pendents de poder llançar campanyes d'atracció de nous visitants. "És més important atraure gent que no pas tenir els museus oberts", ha afegit Jordi Mercader.

Aquestes accions es fan per intentar frenar les pèrdues acumulades de la Fundació. Si el 2019 tancava l'any amb uns beneficis de 4 milions d'euros, el 2020 les pèrdues superaven els 3 milions. Ara, la previsió és que aquest 2021 s'arribin als 1,5 de dèficit. Per això Mercader ha detallat que estan treballant amb la manera de revertir aquesta situació. De fet, el president de la Fundació ha avisat que "anem millor del previst" en el que portem de 2021.

Tot i així, Mercader ha avisat que al llarg d'aquest any han reduït 7 milions d'euros en despeses. Aquest estalvi els ha permès garantir la viabilitat de la institució malgrat les pèrdues. A més, també han rebut tres subvencions de 45.000 euros. La primera de la Diputació de Girona, en segon lloc de l'Ajuntament de Figueres i per últim la de l'Estat.

Per altra banda, el president de l'entitat ha garantit que s'han fet les mateixes inversions previstes en els equipaments. Aquest any s'han centrat, sobretot, en el Castell de Gala a Púbol (Baix Empordà). "Mentre estiguem tancats, treballem per protegir els actius i pensar en com atraure millor a la gent", ha conclòs Jordi Mercader.