Detecten la presència d'un peix globus verinós al litoral de Catalunya

Pesca i Afers Marítims demana a qui en capturi un exemplar que el guardi i alerti les autoritats

El peix globus que s'ha detectat al litoral català pertany al gènere conegut com a 'Lagocephalus'. Es tracta d'una espècie que viu en aigües de l'Atlàntic nord i del Mediterrani, on segurament va entrar a través del canal de Suez.

El peix és semblant a un verat, però té una bossa a la part de la panxa (que és el que li dóna el nom). "Es tracta d'un peix pelàgic; és a dir, que neda entre les aigües que no estan en contacte amb el fons marí", explica la cap del Servei de Recursos Marins de la direcció general, Rosario Allué.

Fins ara, al litoral català se n'han capturat pocs exemplars. Un dels darrers es va enganxar entre les xarxes d'una barca de pescadors de la confraria de Sant Carles de la Ràpita, que feinejava pel litoral del Montsià.

Aquest peix globus és verinós. Tot i que la seva toxina s'acumuli a les vísceres -fetge i òrgans reproductors- no es descarta que també n'hi pugui haver a la musculatura. A més, és fàcil que a l'hora de netejar-lo, la toxina pugui traspassar a la carn.

En cas que s'ingereixi, la toxina ataca directament al sistema nerviós. "Fa formiguejos a la cara i a les extremitats i, amb una ingesta abundant, podria arribar a provocar una aturada cardíaca", indica Allué.

Per això, la Direcció General ha emès un avís. L'escrit, que s'acompanya amb fotos del peix globus, diu textualment: 'Has vist aquest peix! O algun altre que se li assembli? Es coneix com a peix globus. Hi ha constància de la seva presència a Catalunya. És tòxic i molt perillós per a la salut. Està prohibida la seva comercialització'.

Evitar-ne el consum i la comercialització

Segons explica Allué, l'avís es dirigeix sobretot als pescadors recreatius. "Les confraries i els professionals ja estan al cas i saben que és tòxic; però aquells més esporàdics o que pesquen per afició, el poden confondre amb un altre peix que sí que es menja", concreta.

A l'avís, la Generalitat també demana a tothom qui en pesqui algun exemplar -sigui pescador professional o no- el separi de la resta de captures, el guardi en fresc o congelat i alerti els tècnics de la Direcció General o bé de l'IRTA.

Com concreta Allué, aquest avís s'ha emès amb un doble objectiu. D'entrada, per evitar la comercialització o el consum d'aquest peix verinós. Però també amb la voluntat de disposar de més informació sobre l'hàbitat del peix globus. "Són espècies rares i no les pots quantificar; per tant, si anem registrant allà on es troba, podrem veure si es tracta d'un peix estacional, amb pautes de comportament previsible, etc,", conclou la cap del Servei de Protecció de Recursos Marítims.