Girona estudia demandar els amos del Xalet Tarrús perquè no construeixen els pisos

Els propietaris han demanat una pròrroga indefinida malgrat que van entrar la llicència d'obres a l'estiu

L'any 2009, una sentència del TSJC va obligar l'ajuntament a pagar 2,3 MEUR als propietaris del Xalet Tarrús pels perjudicis que els havia generat la protecció de la seva finca. L'ajuntament l'havia inclòs en un catàleg de protecció el 1995 i, per tant, els amos no podien edificar-hi. El jutge va entendre que la protecció havia impedit als propietaris lucrar-se amb la venda de part de la finca on hi volien fer pisos. Finalment, durant el passat govern tripartit, ajuntament i propietaris van pactar un conveni on es fixava que el consistori pagava la meitat de la indemnització en metàl·lic -gairebé 1,2 MEUR- i, l'altra meitat, en concepte d'espai per edificar (568 metres quadrats).

Aquest conveni encara tenia un altre requisit. La sentència també obligava l'ajuntament a pagar els interessos de demora pels anys que havia durat el procés judicial. Els interessos eren de 177.000 euros i l'últim pagament -aproximadament la meitat- es faria un cop els propietaris presentessin un projecte i demanessin la llicència d'obres.

Els amos de la finca van presentar el projecte i van sol·licitar la llicència d'obres a principis d'estiu. Aquesta setmana però, l'ajuntament ha rebut una petició de pròrroga indefinida. Segons ha explicat el regidor d'Urbanisme, Carles Ribas, els amos argumenten a la instància que ara "no tenen diners" ni troben cap promotora que vulgui fer els pisos ni comprar part de la finca. "Jo això trobo que és una actuació temerària i de mala fe perquè ara que ja ho han cobrat tot volen abandonar la finca sine die", ha declarat el regidor, que avança que l'ajuntament no concedirà cap pròrroga.

Ribas recorda que els amos de la finca han cobrat gairebé 1,5 MEUR de l'ajuntament i, per tant, considera que han de "complir el conveni" i fer els pisos. "Què expliquem als gironins, que els permetem no fer les obres? Que ens hem begut l'enteniment?", es pregunta Ribas, que ha estat sempre molt crític amb tot el procés i com el va gestionar el seu antecessor, Joan Pluma.

Una demanda judicial, en estudi

El regidor ha fet un pas més i ha assegurat que ha donat l'ordre als serveis jurídics perquè estudiïn si l'ajuntament pot demandar els amos de la finca per "incompliment de contracte". Ribas considera que, en l'acord adoptat amb l'anterior govern municipal, els propietaris es comprometien a fer els pisos a canvi de cobrar "fins a l'últim euro" dels interessos fixats. Per això, davant de la petició de pròrroga indefinida de la propietat, Ribas -advocat de professió- hi veu opcions de poder-los demandar.

D'aquesta manera, el regidor defensa que es pot reclamar als amos part dels diners que han cobrat de la hisenda pública. Ribas creu que la propietat "vol prendre el pèl als gironins" perquè, un cop ho ha cobrat tot, ara no vol edificar a la finca.

Sancions pel mal manteniment de la finca

Paral·lelament a aquest procés, l'ajuntament ha fet un requeriment als amos de la finca perquè l'arrangin. "Són procediments que es van arreu de la ciutat quan hi ha cases que no estan en bones condicions", ha detallat Ribas. En el cas del xalet Tarrús, l'ajuntament vol que es netegi la vegetació que tapa l'edificació protegida, datada del 1935.

De moment, el consistori només ha requerit que es netegi la finca però Ribas anuncia que si no es fa s'obrirà un expedient sancionador. Els imports de les multes per aquests incompliments van dels 3.000 als 12.000 euros.