Oques Grasses, Manel i Miki Núñez actuaran al Portalblau

El festival de l'Escala incorpora el Cementiri Mariner i el jardí Clos del Pastor com a escenaris

El festival Portalblau que es fa a l'Escala torna aquest estiu amb les piles més que carregades després de l'edició reduïda que es va fer el 2020 a causa de la pandèmia. L'objectiu es manté en promocionar els valors de la cultura mediterrània i per això s'obre a noves disciplines artístiques. Aquest any el festival programarà música, dansa, poesia i literatura. La directora del festival Portalblau, Cristina Torres, ha detallat que es tracta d'una "programació eclèctica" que vol mantenir "un vincle estret amb els valors de la cultura mediterrània".

La programació començarà el 17 de juliol amb un homenatge a Joan Margarit, que va morir aquest febrer. Carles Duarte i Maria Rubert de Ventós conversaran sobre el poeta i arquitecte català i també recitaran alguns dels seus versos.

Amb aquest homenatge es donarà el tret de sortida a una vintena d'actes que es faran entre el 17 de juliol i el 15 d'agost en diversos espais de l'Escala. Alguns dels concerts es faran en els tradicionals escenaris Mar d'en Manassa i el Fòrum de la ciutat romana d'Empúries. En aquests recintes tan emblemàtics el públic podrà escoltar Judit Nedderman (1 d'agost), Alba Carmona (2 d'agost), Maria Arnal i Marcel Bagés (6 d'agost), Oques Grasses (13 d'agost), Manel (14 d'agost) i Miki Núñez, que tancarà l'edició d'enguany la nit del 15 d'agost.

Un dels espectacles més esperats és el de Suu. La cantautora actuarà el 30 de juliol a la Mar d'en Manassa en un format acústic. A més, l'artista aprofitarà la cita al Portalblau per recitar algunes de les obres incloses en el seu poemari 'Fauna o amor' publicat el 2020.

En el Fòrum d'Empúries també hi haurà una actuació única d'Andrea Motis el dissabte 7 d'agost. Motis actuarà amb Randy Greer per presentar 'A Swinging Story'. Serà l'únic concert que oferirà Motis aquest estiu en aquest format. La directora del festival Portalblau, Cristina Torres ha detallat que la programació d'enguany té "molta qualitat" en part gràcies a les "sinergies" que ha creat el festival amb molts dels artistes que hi participen, com ara l'espectacle de la Suu.

A més, també s'han tancat dues col·laboracions amb d'altres festivals. Es tracta del Sismògraf d'Olot i el festival Mot que es fa a Girona i Olot. El Mot ha ajudat en programar una entrevista entre Manuel Forcano i l'escriptor, pintor i escultor marroquí Mahi Binebine que es podrà veure a l'Alfolí de la Sal el diumenge 25 de juliol.

Nous escenaris

El festival Portalblau estrena dos escenaris per aquesta 14a edició. Es tracta del jardí del Clos del Pastor i del Cementiri Mariner. En aquest últim s'hi farà un espectacle de dansa de la companyia El Paller el 23 de juliol centrat en la figura de Caterina Albert. Es tracta d'una estrena exclusiva per al festival d'aquest espectacle en què es vol homenatjar la figura de la dona del passat i del present a través del moviment i la dansa.

Per altra banda, un dels espectacles programats al jardí Clos del Pastor serà el recital de poemes de Mireia Calafell musicats amb la violoncel·lista Björt Rùnars. Calafell presentarà 'Varosha', un espectacle musical en base al seu poemari publicat el 2020 'Nosaltres, qui'.

Mercat mediterrani i un nou restaurant

El Portalblau arrencarà amb una nova activitat, un mercat Mediterrani que es farà a la plaça Univers de Riells els 16 i 17 de juliol. En aquest mercat hi haurà productes mediterranis que promocionaran alguns dels valors del festival.

A més, per primera vegada hi haurà un restaurant al fòrum romà del recinte arquitectònic d'Empúries i una zona 'village' i una terrassa a l'escenari de la Mar d'en Manassa. Les entrades van dels 5 als 32 euros en funció de l'artista i també hi ha dues activitats gratuïtes.