El reciclatge a l'Eixample de Girona passa del 51% al 73% amb els contenidors intel·ligents

Es vol reduir el nombre de persones incíviques que deixen les bosses d'escombraries a fora

El desembre de 2020 l'Ajuntament de Girona va iniciar una prova pilot a la zona de l'Eixample amb la instal·lació d'uns contenidors intel·ligents. Aquests consten d'un contenidor destinar a l'orgànica i un altre multiús. S'estableix la recollida d'un tipus determinat de residus en funció dels dies de la setmana i la gent ha de llençar-hi la fracció que toca (paper, vidre, envasos o rebuig).

Per poder llançar les escombraries, però, cada veí ha d'obrir el contenidor amb una targeta que els ha donat l'Ajuntament. A més, s'ha d'identificar la bossa amb un codi de barres que té cada habitatge per fer un seguiment de la implantació de la mesura. Amb això, el consistori pot controlar quins veïns llancen les escombraries quan toquen i quins no.

Quatre mesos després de l'aplicació d'aquest sistema, la zona de l'Eixample que funciona amb aquest tipus de contenidors intel·ligent ha augmentat un 20% la taxa de reciclatge, passant del 51% al 73%. Així ho ha explicat el regidor de Recollida de Residus de Girona, Eduard Berloso, qui ha valorat positivament els primers mesos de la prova pilot.

La zona que participa en aquesta prova inclou 3.794 habitatges. De tots ells, 2.712 han recollit la targeta corresponent per obrir els contenidors, que representa un 71% dels habitatges inclosos a la prova pilot. A més, Berloso ha detallat que un 83,29% dels que tenen la targeta la fan servir habitualment.

Ara, l'Ajuntament valora la implantació d'aquest model a la resta de la ciutat, tot i que l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha avisat que no serà "immediata". El principal motiu és que s'han de negociar contractes amb les empreses que s'encarreguen de la recollida de residus i també caldrà planificar la inversió prevista de contenidors intel·ligents.

Tot i així, la intenció és poder-ho fer aviat per aconseguir que la ciutat se situï amb una taxa de reciclatge superior al 70%, mentre que actualment se situa al 51%. Madrenas ha recordat que la Unió Europea estableix que el 2025 els habitants separin un 55% dels residus i que aquesta xifra vagi creixent de forma progressiva en els propers anys.

En aquest sentit, l'alcaldessa ha apuntat que l'increment anual que fa la ciutat en separació de residus ja garanteix que el 2025 es compleixi amb l'objectiu establert per la UE. Tot i així, amb la implantació d'aquests contenidors intel·ligents, els objectius se superarien de llarg.

Una zona d'emergències

Per altra banda, l'Ajuntament està treballant per resoldre alguns dels problemes ocasionats en els primers mesos de funcionament d'aquest nou sistema de recollida d'escombraries. El primer objectiu és instal·lar una "zona d'emergència" en determinats punts de la ciutat. En aquestes zones hi haurà diversos contenidors perquè els veïns puguin llançar-hi les escombraries de la fracció que sigui. Amb això es vol evitar que si algú ha de marxar de vacances o de cap de setmana i la recollida d'una fracció en concret es fa mentre és fora, no es quedi amb les deixalles a casa o no vagi en un altre barri a fer-ho.

Un 15% de bosses fora del contenidor

Per altra banda, un dels reptes més importants que vol resoldre el govern local és el nombre de ciutadans que deixa les bosses d'escombraries fora dels contenidors. L'alcaldessa Marta Madrenas ha afirmat que això implica generar una falsa imatge de deixadesa i de brutícia, ja que "els contenidors no estan plens". Es tracta de gent que opta per deixar les bosses fora dels contenidors "per comoditat, per insolidaris o perquè no accepten el nou sistema", ha explicat el regidor Berloso.

L'Ajuntament ha destacat que aquestes bosses representen 15% dels residus que es recullen diàriament en aquesta zona de la ciutat. "És molt greu", ha afegit l'alcaldessa. Per això l'Ajuntament vol impulsar una campanya de conscienciació per reduir el nombre de bosses. També preveuen baixar a la meitat el nombre de bosses que els veïns de l'Eixample tiren a la fracció de rebuig (actualment és un 8%).

En paral·lel, el consistori ha recordat que deixar les bosses fora dels contenidors pot suposar una sanció de fins a 400 euros. Tot i així, l'alcaldessa ha lamentat que sigui "difícil" multar aquestes conductes incíviques per la dificultat d'identificar de qui és cada bossa.