SI, en contra de l'abocador de Sant Jordi Desvalls i la planta de tractament de Forallac

El partit remarca que són iniciatives privades que han rebut l'oposició dels veïns

El candidat de SI per Girona, Toni Strubell, s'ha mostrat contrari al projecte d'abocador que una empresa privada promou a l'antiga sorrera del municipi. El projecte de l'empresa, que pretén explotar l'espai durant 30 anys, preveu que els residus vagin enterrats. Els veïns s'han oposat al projecte perquè consideren que els terrenys no són òptims per fer-hi aquest tipus d'activitat.

Strubell ha manifestat que és una "temeritat" planificar un abocar al pla del Ter perquè els terrenys són "sorrencs, porosos i argilosos". "Segons els experts, aquests terrenys són una garantia de filtracions i contaminació de les capes freàtiques", ha denunciat Strubell, de visita al municipi. El diputat ha comptat amb la presència de Santiago Vilanova i Pep Puig, fundadors d'Alternativa Verda, partit membre de la coalició que acompanya SI a les eleccions.

El projecte de Forallac tampoc agrada SI

Un altre dels projectes que no compta amb el vist-i-plau del partit és la macroplanta de tractament de residus que una empresa privada també preveu construir a Forallac. El projecte ocupa 5.000 metres quadrats de superfície i la planta tindria capacitat per tractar fins a 100.000 tones de deixalles per any. Entre d'altres, a la macroplanta s'hi desballestarien vehicles i s'hi tractarien metalls, olis industrials i residus sanitaris.

Com en el cas de Sant Jordi Desvalls, el projecte també compta amb l'oposició de veïns i ecologistes, que reclamen a la Generalitat que no doni els permisos a l'empresa perquè el projectes es vol aixecar en "sòl no urbanitzable". En referència a aquest projecte, Pep Puig, d'Aliança Verda, ha demanat que els residus que es volen tractar a la planta vagin al polígon "tal i com exigeixen els veïns".

Santi Vilanova ha remarcat que abans d'acceptar "cap hipoteca" -en referència als dos projectes- la Generalitat "ha d'adoptar una política global de residus que en recicli fins al 75%".