Infants descobreixen la música a 'Concerts per a nadons' del Festival Temporada Alta

Nens de fins a tres anys poden experimentar de primera mà i en directe obres de Bach, Mozart o gaudir dels orígens del jazz

'Concerts per a nadons' no és un teatre musical com tampoc una història infantil. Aquest espectacle, que ja s'ha presentat a Barcelona i a altres capitals europees i que parteix del projecte 'Conciertos para Bebés', proposa que infants, intèrprets, pares i parents puguin gaudir conjuntament d'un conte musical. Cada un dels concerts és una experiència d'intercanvi i complicitat on el més important és que els més menuts puguin descobrir - amb tots els seus sentits- la música.

Tot i que l'espectacle està basat en la música clàssica, l'obra presenta tota mena d'estils i temàtiques passant des de les cançons populars, al jazz o fins al rock. A més, també compta amb ballarins que interpreten diverses coreografies utilitzant els seus cossos com a instruments de percussió. Cada concert es planteja al voltant d'un tema o un solista convidat. Ja pot ser el so de la trompeta, les notes greus del saxofon o la melodia de la guitarra portuguesa. Els infants poden tocar els instruments, fins i tot llepar-los, moure's entre els artistes o acariciar les cordes de l'arpa. Es així com els nens, "toquen" la música, experimenten la vibració, la intensitat dels sons i es produeix un intercanvi real entre músics i tots els espectadors.

Enriquir-se musicalment

"Busquem una experiència de proximitat, on no hi hagin intermediaris. No es tracta que els nens siguin més intel·ligents sinó que s'enriqueixin, gaudeixin i adquireixin noves competències", ha ressaltat el director i coordinador del projecte musical, el músic pedagog portuguès Paulo Lameiro. L'ambientació i la disposició dels elements també afavoreix a crear aquest clima de proximitat i escolta activa. Totes les famílies i nadons s'instal·len en petits sofàs al voltant dels artistes i els menuts poden passejar-se per tot l'espai sense cap limitació.

"La música ens connecta a tots. Avui en dia és complicat compartir temps amb els infants i amb aquest espectacle, els nens coneixen el patrimoni cultural de la seva música", ha ressaltat el director. Segons Lameiro, alguns dels pares que han participat en els tallers anteriors a l'espectacle o que han assistit a algun dels concerts que s'han portat a terme a altres ciutats no havien escoltat mai un concert de música clàssica. "El nen sabrà distingir què es una arpa o què és una guitarra, enriqueix el seu vocabulari, adquireix noves formes de descodificar el món", ha assegurat el director.

Obres d'autors i estils diversos

Durant 45 minuts, els artistes interpreten una vintena de peces originàries d'artistes com Arcangelo Corell, Karlheinz Stockhausen, Mozart, Bach o Stravinsky barrejades amb obres d'autors contemporanis, cançons populars, ritmes jazz i sons més intensos com el rock. Tant la tria dels instruments com les obres no ha estat una tasca fàcil. El director del projecte explica que per crear aquesta iniciativa van convocar una residència creativa on van escollir 25 professionals dels 45 que es van presentar. Durant sis mesos van realitzar tallers per conèixer quins eren els sons que més agradaven als infants, van portar a terme classes teòriques i van aprendre com es podien barrejar les intensitats i els estils.

D'aquest procés formatiu i artístic ha sorgit aquest espectacle que es podrà veure els dies 16, 17 i 18 de novembre i que s'estrenarà en el marc de Temporada Alta. Una d'aquestes funcions està pensada específicament per a nens amb discapacitats de fins a deu anys. Els infants podran gaudir d'instruments com la flauta, el saxofon, l'arpa, la guitarra, violes, veu, acordió i els moviments de dos ballarins.

"El meu nét, en Bernat, gaudeix molt de la música. A casa, quan l'escolta, no para quiet. Aquesta és una oportunitat única perquè vegi la música en viu, o fins i tot tocar-la", ha ressaltat una de les mares assistents. Gran part dels progenitors que han portat els seus fills a l'assaig de l'espectacle han comentat que es tracta d'una "iniciativa molt original" que trenca amb els esquemes d'actes i projectes infantils.