Comença el cribratge amb automostra a Girona amb capacitat per fer-ne 2.000 al dia

Salut envia 20.000 missatges a veïns de la ciutat que estan "especialment cridats" a participar-hi

El cribratge massiu amb automostra ha començat avui a Girona amb capacitat de fer unes 2.000 PCR al dia. La novetat d'aquesta campanya és que són els mateixos ciutadans els qui es fan el frotis nasal que després s'envia al laboratori a analitzar.

Un cop arriben a la carpa situada a l'exterior del CUAP Güell, recullen la bossa amb un tancament hermètic tipus 'zip', un escovilló i un tub per dipositar la mostra. Aleshores, tenen l'opció de fer-se el frotis allà mateix o a casa i portar-lo més tard. La responsable dels equips mòbils i responsable de l'Atenció Continuada i Urgent Territorial (ACUT), Ester Fages, ha explicat que és una "tècnica molt senzilla" i que també servirà per reduir pressió al sistema sanitari.

El cribratge massiu seriat a Girona dura dos dies i està obert a la població d'entre 16 i 60 anys, que no tinguis cap símptoma de covid-19, que no hagin passat la malaltia els darrers tres mesos i que no estiguin vacunats. "La idea, com sempre que es fan cribratges, és detectar positius asimptomàtics que no saben que són portadors per tallar les cadenes de transmissió fent l'aïllament domiciliari", ha explicat Fages.

La novetat d'aquest cribratge, i a diferència dels que s'han fet fins ara a les comarques gironines, és que són els mateixos ciutadans els qui es fan el frotis nasal per a la PCR: "És una manera de fer-ho més fàcil, donant autonomia a les persones i sense sobrecarregar tant el sistema sanitari". Salut ha instal·lat davant el CUAP Güell una carpa on els veïns poden anar a recollir el kit per a l'automostra.

Es tracta d'una bossa amb un tancament hermètic i, a dins, hi ha un escovilló per al frotis i el tub on s'ha de col·locar per enviar-lo a analitzar al laboratori. Segons ha explicat Fages, hi ha capacitat per processar unes 2.000 mostres diàries.

A la bossa també hi ha instruccions clares i precises sobre com prendre's l'automostra. Primer cal rentar-se bé les mans i després obrir la bossa del paquet. Posteriorment, s'ha d'introduir l'escovilló uns dos centímetres per la primera fossa nasal i girar-lo per fregar contra les parets nasals durant cinc segons. A continuació, cal retirar amb precaució l'escovilló i repetir el mateix procediment a la segona fossa nasal.

Finalment, l'escovilló es posa dins del tub, s'etiqueta per vincular cada mostra amb cada pacient i es tanca dins de la bossa hermètica per poder-lo tornar al punt de recollida. Els frotis es poden fer en punts habilitats al mateix CUAP Güell, o bé a casa. Això sí, la mostra s'ha de portar al punt de recollida com a màxim 30 minuts després de fer-se el frotis.

"És una tècnica molt senzilla, està ben explicada i no requereix formació prèvia. És difícil que no es faci bé la presa de la mostra si segueixen les instruccions que hi ha al full o al vídeo al qual es pot accedir a través d'un codi QR", ha concretat Fages.

Les persones que hi participin podran consultar el resultat de la PCR a 'La Meva Salut' entre 48 i 72 hores després de la recollida de cada mostra i també rebran un missatge al mòbil. Si el resultat és positiu, el Servei de Vigilància Epidemiològica contactarà amb el pacient per comunicar-li les mesures d'aïllament i poder fer l'estudi de contactes.

La idea és que es puguin repetir aquests cribratges cada 15 dies, en funció de la situació epidemiològica. El Departament de Salut també està estudiant estendre-ho a Roses (Alt Empordà) i a Lloret de Mar (Selva) la setmana vinent.

Salut ha enviat 20.000 missatges a veïns de la ciutat seleccionats per franja d'edat i barris animant-los a participar del cribratge: "S'ha fet la tria en funció dels criteris que marca la situació epidemiològica estan especialment cridats a fer-ho".

"Relativament senzill"

La carpa està oberta avui i demà de deu del matí a set de la tarda. A mig matí, s'han format algunes cues de veïns esperant per recollir el kit. Un dels primers a fer-se la prova 'in situ' ha estat Adrià Buxeda: "Visc a casa amb els pares i, com que estic a la universitat i faig d'entrenador amb mainada, he pensat que allò més sensat era fer-se la prova". De fet, ja va participar també en el cribratge que es va fer la Universitat de Girona.

Buxeda ha explicat que ha estat "relativament senzill" fer-se el frotis seguint les instruccions. Una opinió compartida per Helena Ribera, que ha decidit prendre's l'automostra després d'haver-ho vist aquest matí a través de les xarxes socials. "Fins ara no m'he fet cap mena de prova i ho trobo molt interessant, estic molt contenta", ha dit i ha afegit que "al principi pot semblar complicat, però està molt ben explicat per seguir els passos".

Una altra veïna, Gemma Màrquez, ha decidit anar a buscar dos kits per endur-se'ls a casa i portar les mostres més tard: "La meva filla està estudiant a fora i arriba demà de Barcelona, n'he vingut a buscar perquè crec que està bé tenir l'oportunitat de fer-nos la prova i tenir la seguretat que estem tots bé".