Més de 13.000 persones es manifesten a Girona amb motiu de la vaga general

Els sindicats qualifiquen "d'èxit rotund" el seguiment de l'aturada a la demarcació i asseguren que demostra la força ciutadana

La manifestació d'aquest vespre a Girona és una de les més multitudinàries que s'han fet mai a la ciutat, només superada per la de la Guerra de l'Iraq l'any 2003 i -tot i que a molt poca distància- la de la vaga general del passat 29 de març. En aquella ocasió 15.000 persones van clamar pels carrers contra la reforma laboral; ara, han estat més de 13.000, que han alçat la veu per dir prou a les polítiques de retallades i austeritat.

La marxa ha estat el punt àlgid d'aquest 14-N a la demarcació, una vaga general que ha tingut un ressò desigual depenent dels sectors. Aquells on hi ha hagut més seguiment han estat la indústria i els transports, amb seguiments del 80%. Entre d'altres, els sindicats posen com a exemple d'adhesions massives les empreses Bellsolà, Hutchinson o Torraspapel.

Per contra, allà on l'aturada ha punxat més ha estat al petit comerç i als autònoms. Aquí, els darrers balanços parlen d'un seguiment que se situa al voltant del 14%.

Sigui com sigui però, els sindicats asseguren que aquest 14-N ha tornat a jugar un pols al carrer amb la manifestació que aquesta tarda ha recorregut els carrers de Girona. La marxa, encapçalada pel lema 'Que no ens prenguin el futur. Hi ha culpables, tenim solucions', ha sortit de la rotonda de la Devesa i, durant gairebé dues hores, ha recorregut el centre i l'eixample de la ciutat (passant per la Gran Via, la carretera Barcelona, el carrer de la Creu, Joan Maragall i l'avinguda Pompeu Fabra).

Només com a exemple gràfic, mentre la capçalera es trobava a l'alçada de la plaça Marquès de Camps, encara hi havia gent que començava a caminar a la part de la Devesa. La marxa ha estat farcida de pancartes i proclames contra la crisi i l'austeritat. 'No és una crisi, és una estafa', 'Per què no van a la presó els polítics i els banquers?', 'Contra el capital, vaga general' o 'Aquells que ens mireu, també us despatxaran', són alguns dels lemes que s'han pogut llegir o escoltar al llarg de la manifestació.

Embolic amb els anticapitalistes

Treballadors, aturats, col·lectius anticapitalistes, pensionistes i representants de partits polítics han respost a la crida dels dos sindicats, CCOO i la UGT, en una marxa que ha transcorregut sense incidents. Al final, però, hi ha hagut moments de confusió, perquè els col·lectius anticapitalistes -que han aplegat unes 2.000 persones- s'han avançat a la capçalera oficial i han llegit abans els seus manifestos davant la Delegació del Govern.

Això ha suposat que tant CCOO com la UGT haguessin d'estar-se aturats durant uns vint minuts, sense poder acabar el recorregut. I que per fer-ho i arribar fins a l'escenari que havien muntat, haguessin de passar pel mig dels anticapitalistes que encara quedaven a l'indret.

Amb el suport de Perpinyà

Aquest 14-N, els dos sindicats han volgut aprofitar la vaga general per exemplificar l'abast de la crisi als mitjans de comunicació. Per això, abans dels discursos finals, la periodista gironina Carme Martínez ha explicat de quina manera s'han retallat els drets al col·lectiu.

A Girona, la manifestació ha rebut el recolzament de la CGT de Perpinyà. D'aquesta manera, durant el recorregut també s'han pogut escoltar crits de 'Tous ensemble' ('Tots junts'), en un afany de mostrar que el 14-N s'ha acompanyat amb protestes en fins a 23 països europeus.

"Avui ha estat un dia històric, on Europa ha alçat la veu per dir que les retallades maten i que l'austeritat no pot continuar", ha subratllat la secretària general de la UGT a Girona, Dolors Bassa. I hi ha afegit: "La vaga ha estat un èxit, i ha servit perquè tots aquells qui pateixin les retallades enraonin i alcin la veu per canviar les polítiques i demanar que, ara, s'ataqui els poderosos".

"La nostra classe treballadora és un malalt a qui les reformes han sotmès a tres operacions a cor obert", ha lamentat el seu homòleg a CCOO, Bartomeu Compte. "Però avui, un altre cop, ha tornat a demostrar la seva vitalitat, per denunciar que les reformes només empobreixen els treballadors", ha assegurat el secretari general.

Visita la galeria d'imatges de la manifestació.