Tres entitats consolidaran 230 llocs de treball per a discapacitats i gent sense recursos

La iniciativa s'ha batejat com a 'Grup Èxit'

L'aliança empresarial entre les tres entitats socials es va començar a gestar el 2008, però la crisi econòmica -i la davallada d'ajudes- l'han accelerada. L'objectiu de Grup Èxit és clar: sumar esforços amb la voluntat de consolidar més de 230 llocs de treball (180 per a discapacitats que sumen les dues fundacions i 50 per a persones en risc d'exclusió social que gestiona Ecosol).

"El que es tracta és d'unir els nostres punts forts i aprofitar la col·laboració per resoldre els febles", subratlla la directora de la Fundació Drissa, Núria Martínez. L'aliança empresarial va començar a caminar oferint serveis de neteja i ara ja n'abasta de tota mena (jardineria, paleteria, rentat de cotxes, pintura, horta ecològica, bugaderia o mudances, entre d'altres).

L'any passat, el Grup Èxit va facturar 4 milions d'euros (MEUR). Entre d'altres, el grup dóna servei a l'Ajuntament de Girona o al Museu d'Empúries (amb tasques de jardineria) i també al Consell Comarcal del Gironès (amb neteges).

Les tres entitats que han impulsat la iniciativa expliquen que, gràcies a aquesta suma d'esforços, ara poden oferir serveis de manera integral (per exemple, el manteniment d'edificis) i també presentar-se a concursos on abans no hi tenien cabuda. A més, les seves impulsores també volen aprofitar aquesta aliança empresarial per buscar noves oportunitats de negoci.

Incertesa sobre el futur

De totes maneres, però, a cap d'elles se li escapa que la situació econòmica actual és complicada. "Gràcies a aquesta aliança i al nostre esforç, hem aconseguit mantenir els llocs de treball que oferim, però no sabem fins quan podrem aguantar", destaca la directora de la Fundació Drissa.

De fet, per exemplificar la situació, la gerent del grup Ecosol, Anna Güell, exposa la situació amb què es troba l'empresa d'inserció laboral de Càritas. "Nosaltres tenim una llista d'espera de més de 600 persones", indica Güell.

Les tres entitats recorden que, al darrere del seu projecte empresarial, n'hi ha un altre de social. I que aquí, és bàsic que la Generalitat s'hi impliqui per poder sostenir-lo. "Estem parlant de persones fràgils amb moltes dificultats, que si deixen de treballar no podran trobar una altra feina; a la Fundació Drissa, per exemple, els treballadors tenen un mínim d'un 55% de discapacitat", indica Martínez.

A més, les impulsores de 'Grup Èxit' també lamenten que, des del maig del 2011, estan "congelades" i no poden ampliar les seves plantilles. "No podem donar d'alta cap més persona amb discapacitat des d'aleshores, perquè la Generalitat ho va establir així arran de la crisi, i això suposa un problema per als nostres problemes socials", lamenta Pepita Perich.

Sense descartar la fusió

Tant la Fundació Drissa, com la Fundació Ramon Noguera com Ecosol, de moment, no es plantegen fusionar-se. Ara bé, tampoc ho descarten si la crisi econòmica hi obliga. Asseguren que fins ara es van repartint feines i clients, però tampoc saben amb quins escenaris es trobaran, ni si podran mantenir l'estructura actual. "Tot i que la fusió no sigui el nostre objectiu, tot és possible", indica Martínez.

Per últim, les seves impulsores també indiquen que ja s'ha començat a engegar un projecte perquè el 'Grup Èxit' aixoplugui més entitats. De fet, amb l'objectiu de sumar sinèrgies, al setembre es va impulsar una associació -batejada com a Clúster Èxit- que inclou sis entitats més de la ciutat i de l'àrea urbana de Girona.