Girona permetrà als qui tinguin problemes econòmics revertir multes per treball social

L'oposició en bloc recolza una moció per reclamar a la Generalitat que pagui els 17 MEUR que deu a l'Ajuntament

La nova ordenança es dirigeix, sobretot, a aquells gironins que travessin dificultats econòmiques (tot i que també es pot aplicar a altres col·lectius, com els menors d'edat). L'objectiu és permetre que, aquells qui no puguin afrontar el pagament d'una multa (de trànsit o d'incivisme, per exemple) la puguin revertir fent treballs en benefici de la comunitat.

El regidor de Serveis Socials, Eduard Berloso, ha destacat que el text vol donar oxigen a aquells qui arriben als serveis socials "angoixats" pels problemes econòmics i, al mateix temps, promoure mesures de reeducació. L'ordenança, però, ha aixecat els recels de l'oposició, i tres dels grups (el PSC, ICV i la CUP) han decidit abstenir-se.

Entre d'altres, critiquen que l'ordenança és incompleta i que no deixa clar què abasta. "Sempre se'ns ha parlat de deutes, però que ningú s'enganyi; no es podrà canviar el pagament de l'IBI per escombrar carrers, només es refereix a multes determinades", ha criticat la cap de l'oposició, Pia Bosch. La portaveu socialista també ha assegurat que, al seu parer, el redactat de l'ordenança és "confús".

Per altra banda, tant la CUP com ICV han qualificat l'ordenança de discriminatòria (perquè alguns pagaran, i d'altres no) i, en aquest punt, han discutit que sigui una mesura "social i educativa". A més, tots tres grups han dit que, al seu parer, els serveis socials -que hauran d'emetre un informe en cada cas- no estaran preparats en cas de rebre una allau de sol·licituds.

El regidor de Serveis Socials els ha acusat (sobretot, al PSC) "d'omplir-se la boca" demanant mesures socials per combatre la crisi però, en canvi, posar pals a les rodes a propostes com aquesta. "Seria injust i intolerable que l'ajuntament no prengués mesures excepcionals, i aquí no valen demagògies", ha subratllat.

Per la seva banda, l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, ha destacat que l'ordenança és "un bon punt de partida" i que permet donar resposta a una situació derivada de la crisi econòmica. "És una bona ordenança, fruit de la gent que se'ns acosta i ens diu que vol pagar però que, per la seva situació, no pot", ha destacat. El text ha tirat endavant amb els 13 vots que sumen l'equip de govern de CiU i el PP, però ha rebut l'abstenció de tota la resta (PSC, PP i ICV).

Deute de la Generalitat

D'altra banda, durant el ple d'aquesta nit, tota l'oposició ha recolzat en bloc una moció, presentada pel grup socialista, que insta l'Ajuntament a reclamar a la Generalitat els 17 MEUR que deu al consistori. La cap de l'oposició, Pia Bosch, ha indicat que aquesta quantitat (que suposa un 17% del pressupost anual de 98 MEUR) és "alarmant" i pesa "com una espasa de Damòcles" damunt la liquiditat del consistori.

"Es tracta d'un deute molt important, i cal reclamar a la Generalitat que estableixi un calendari per al seu retorn", ha indicat Bosch. La resta de grups de l'oposició han donat suport al fons de la proposta, tot i que també és cert que no se'ls ha escapat -com han dit ICV i el PP- el caràcter "electoralista" de la moció.

Qui no ha tingut pèls a la llengua a l'hora de criticar-la, però, ha estat l'equip de govern. D'entrada, el seu portaveu Carles Ribas ha acusat el PSC de presentar-la amb afany "partidista i oportunista". Després de corregir la xifra inicial que donaven els socialistes (que xifraven el deute en 23 MEUR, en comptes de 17), Ribas també ha reconegut que aquest deute "no és nou" i ha recordat que l'anterior tripartit no el va reclamar.

L'alcalde de Girona ha tancat el debat de la moció, acusant Pia Bosch de voler "sembrar el dubte" sobre la liquidesa de l'ajuntament, i confonent-la amb el deute de la Generalitat. "És indecent que digui que aquest deute posa en perill certs pagaments i intenti sembrar discòrdia, perquè vostè sap que no hi ha problemes de liquidesa al consistori", ha ressaltat Puigdemont.

L'alcalde també ha dit que l'equip de govern és i serà "exigent" a l'hora de reclamar a la Generalitat el retorn del deute, i ha acusat el PSC de no haver-ho fet durant el temps que va ostentar l'alcaldia de la ciutat. Tot i això, però, CiU no ha pogut canviar el sentit de vot de l'oposició, i s'ha quedat sola votant en contra de la moció. Tant el PSC com el PP, ICV i la CUP hi ha votat a favor.