L'avaria elèctrica deixa pèrdues econòmiques d'1,5 MEUR en trenta hotels de Lloret de Mar

A més de les ventes perdudes també s'ha de comptabilitzar el gènere malmès de les cambres frigorífiques

A primera hora del matí, a fora de l'Hotel 'Acàcies' de Lloret de Mar, un generador emetia el seu so monòton i característic. Fins a quarts d'onze, els responsables de l'establiment no s'han atrevit a desconnectar-lo i tornar a tirar de corrent de la xarxa. L'avaria elèctrica que aquesta matinada ha tornat a sumir el municipi en la foscor, els ha fet prendre totes les precaucions possibles per evitar tornar-se a quedar a les fosques.

L'hotel ha pogut tornar a abastir-se de la xarxa elèctrica, però el generador (ara ja, apagat) de moment no es mourà de lloc. 'Ahir al vespre el vam tornar a connectar, un cop va caure la línia d'alta tensió; ja no l'havíem retirat per si de cas, i ara suposo que esperarem a què tot estigui estabilitzat per treure'l', ha comentat el responsable de l'hotel i president del Gremi d'Hostaleria de Lloret de Mar, Enric Dotras.

Aquest municipi selvatà ha estat un dels que ha tingut més dificultats després de la caiguda de línies elèctriques. Als problemes per donar subministrament als seus 40.000 habitants (molts d'ells, repartits en urbanitzacions) s'hi havia de sumar també la necessitat de proporcionar electricitat als 15.000 turistes que hi havia allotjats a la trentena d'hotels oberts en aquesta època a Lloret de Mar.

Tot i que a partir de dimecres molts d'aquests establiments disposaven de generadors, les conseqüències econòmiques del temporal els passaran factura. El sector confia estar a punt per a la Setmana Santa, però de moment encara queda feina per fer- 'Estem posant-nos en contacte amb els operadors, perquè arran del temporal havíem desaparegut de les centrals de reserves per Internet', comenta Enric Dotras.

Només el seu hotel ha rebut durant aquests dies una cinquantena de cancel·lacions. Però a tots els establiments de Lloret, les pèrdues econòmiques dels turistes que no han arribat –o han marxat abans d'hora- ascendeixen a un milió d'euros. A aquesta quantitat, a més, s'hi ha d'afegir mig milió més, derivat del gènere que s'ha malmès a les càmeres frigorífiques i ha calgut llençar.

'També hi ha hagut hotelers que, a conseqüència de les pujades i baixades de llum, han vist com se'ls espatllaven les màquines', ha concretat Enric Dotras. La intenció del Gremi d'Hostaleria és acabar ara de quantificar totes les pèrdues, i després posar-se en contacte amb les organitzacions empresarials i patronals per anar 'a una sola veu' a l'hora de reclamar danys i perjudicis a les elèctriques.

Pèrdues al comerç

Lligat al sector turístic, les pèrdues també s'han fet paleses entre els comerciants de Lloret de Mar. Les botigues de souvenirs han estat molts dies tancades, i els petits comerciants han vist com se'ls escapaven uns ingressos que –durant la temporada baixa- ja solen ser minsos. 'Ha estat un caos total, hem estat sense llum ni calefacció, i tot el turisme que esperàvem fins i tot aquest cap de setmana passat també ha anat cap a altres pobles', explica una de les dependentes de la marroquineria Marví, Antònia Florido.

Des del taulell estant, la seva mestressa es mira el formulari de reclamació que li ha enviat l'Ajuntament, mentre no para de remugar que 'en tota la setmana, gairebé no s'ha fet calaix' o que 'a Lloret, vivim del turisme'. Com aquesta botiga de marroquineria, són molts els comerciants que esperen que, a partir d'ara –i de manera definitiva- puguin tornar a reprendre l'activitat sense ensurts.
  • El president del Gremi d'Hostaleria de Lloret de Mar, Enric Dotras, diu que les pèrdues econòmiques arran del temporal de neu ascendeixen a 1,5 MEUR