La taula rodona 'La gestió dels boscos empordanesos' ha reunit al gerent del Consorci de les Gavarres, Oriol Armet, el membre de l'Associació de Propietaris Forestals de l'Alt Empordà, Toni Gorgot, el tècnic forestal de la Cooperativa Foresterra, Xavier Laporta, el director general de Desenvolupament Rural de la Generalitat de Catalunya, Jordi Sala i el biòleg, Jordi Sargatal. Aquest acte, que s'ha realitzat a la Jonquera, es trobava emmarcat dins les III Jornades 'L'Empordà, el paisatge com a actiu econòmic'.
Segons ha explicat el director de les jornades, Joan Armangué, els diversos agents implicats en la gestió dels boscos de les comarques empordaneses han coincidit en destacar cinc elements claus que cal potenciar. En primer lloc, els agents han ressaltat que "és necessari" repensar l'administració forestal, actualitzar-la i fer-la més propera a tots els ciutadans.
En segon lloc, s'han marcat l'objectiu de promoure la substitució dels pins que existeixen en aquesta zona per roures i alzines que estan més adaptades al territori i redueixen el risc d'incendi. Segons les dades aportades a la taula, els pins no mantenen el sotabosc tan fresc com les altres dues espècies d'arbres pel fet que no tapen el sol, es cremen fàcilment per la resina i per la fusta tova i actuen com a incendiaris quan llencen les pinyes enceses molts metres enllà. "No es tracta de fer desaparèixer els pins sinó que, gradualment, vagi augmentant el nombre de roures i alzines", ha ressaltat Armangué.
D'altra banda, s'ha reclamat a l'administració més ajudes per potenciar l'extracció i la venda de biomassa com una "font de negoci sostenible". Seguint amb aquesta línia, els agents han destacat que cal posar en valor la figura del pastors i impulsar la ramaderia com una bona sortida laboral que permet "mantenir el sotabosc net" i "ajuda al medi ambient", ha assegurat el director de les jornades.
"En concret, s'ha reclamat a l'administració que destini el 5% del pressupost per a prevenció i extinció d'incendis a fomentar les activitats ramaderes", ha assegurat Armangué. Segons els agents agrupats a la taula rodona, és "clau" potenciar els productes del territori com l'oca o les gallines de l'Empordà que impulsen les petites empreses de proximitat de la zona. "Són aliments que tenen una bona sortida en el mercat", ha ressaltat el director.
Finalment, els membres reunits han volgut reivindicar la funció "ambiental" dels boscos i han demanat més incentius i ajudes per aquells negocis que "ajudin al medi ambient" i que es gravi més a les activitats que emetin més contaminants a l'entorn.
Segons ha explicat el director de les jornades, Joan Armangué, els diversos agents implicats en la gestió dels boscos de les comarques empordaneses han coincidit en destacar cinc elements claus que cal potenciar. En primer lloc, els agents han ressaltat que "és necessari" repensar l'administració forestal, actualitzar-la i fer-la més propera a tots els ciutadans.
En segon lloc, s'han marcat l'objectiu de promoure la substitució dels pins que existeixen en aquesta zona per roures i alzines que estan més adaptades al territori i redueixen el risc d'incendi. Segons les dades aportades a la taula, els pins no mantenen el sotabosc tan fresc com les altres dues espècies d'arbres pel fet que no tapen el sol, es cremen fàcilment per la resina i per la fusta tova i actuen com a incendiaris quan llencen les pinyes enceses molts metres enllà. "No es tracta de fer desaparèixer els pins sinó que, gradualment, vagi augmentant el nombre de roures i alzines", ha ressaltat Armangué.
D'altra banda, s'ha reclamat a l'administració més ajudes per potenciar l'extracció i la venda de biomassa com una "font de negoci sostenible". Seguint amb aquesta línia, els agents han destacat que cal posar en valor la figura del pastors i impulsar la ramaderia com una bona sortida laboral que permet "mantenir el sotabosc net" i "ajuda al medi ambient", ha assegurat el director de les jornades.
"En concret, s'ha reclamat a l'administració que destini el 5% del pressupost per a prevenció i extinció d'incendis a fomentar les activitats ramaderes", ha assegurat Armangué. Segons els agents agrupats a la taula rodona, és "clau" potenciar els productes del territori com l'oca o les gallines de l'Empordà que impulsen les petites empreses de proximitat de la zona. "Són aliments que tenen una bona sortida en el mercat", ha ressaltat el director.
Finalment, els membres reunits han volgut reivindicar la funció "ambiental" dels boscos i han demanat més incentius i ajudes per aquells negocis que "ajudin al medi ambient" i que es gravi més a les activitats que emetin més contaminants a l'entorn.