Lloret destina 11 pisos turístics a habitatge per a famílies vulnerables

Demanen als propietaris d'immobles buits a posar-los a disposició del projecte

Onze apartaments turístics de Lloret de Mar (Selva) que estaven buits seran l'habitatge de persones o famílies en situació de vulnerabilitat a través del programa Reallotgem.cat. La propietària de l'immoble ha fet l'entrega de claus "simbòlica" al conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, i a l'alcalde de la població, Jaume Dulsat.

Deu dels pisos ja s'han adjudicat a famílies. Calvet ha remarcat que han destinat 21 MEUR al projecte i calculen que, amb aquests diners, podran llogar entre 1.000 i 1.500 pisos. Per això, ha fet una crida als ajuntaments perquè s'adhereixin al projecte i captin propietaris amb immobles buits. El conseller remarca que és una fórmula per garantir el dret a l'habitatge i reforçar "l'escut social".

El programa Reallotgem.cat, impulsat per l'Agència de l'Habitatge de Catalunya, té com a objectiu trobar pisos buits per allotjar persones o famílies en situació de vulnerabilitat que estiguin inscrites a les meses d'emergència i tinguin l'informe favorable. Per tant, són famílies que estan pendents que se'ls hi assigni un habitatge de lloguer social.

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha afirmat que és un projecte "molt pioner" de col•laboració entre la Generalitat i els ajuntaments que busca ampliar el parc d'habitatges i reforçar "l'escut social" per donar resposta a les necessitats de persones o famílies afectades per la crisi econòmica i social "agreujada ara amb l'emergència sanitària".

"És un programa que és gratuït per als ajuntaments perquè des de la Generalitat remunerem la recerca els habitatges i donem seguretat als propietaris per al lloguer", ha remarcat Calvet. Els ajuntaments adherit al projecte busquen pisos buits als seus municipis, contacten amb els propietaris i els posen a disposició del programa, rebent una quantitat per cada habitatge incorporat.

Després, la Generalitat paga el lloguer als propietaris (avançant 18 mensualitats) i les famílies a qui els hi adjudiquen abonen un lloguer social que s'estipula en funció dels ingressos i la capacitat econòmica. "És una qüestió de drets i deures", ha afirmat l'alcalde Lloret, Jaume Dulsat, que remarca que per al municipi han posat fil a l'agulla per poder donar resposta a les necessitats d'habitatge.

Aquest dijous, la propietària d'onze apartaments turístics que estaven buits ha fet l'entrega de claus "simbòlica". Estan tots situats a un mateix edifici del carrer del Carme. D'aquests, deu ja estan assignat i el que queda s'adjudicarà durant les properes setmanes. A més, al llarg d'aquest mes també hi ha previst signar el contracte entre l'Agència i el propietari d'un altre pis a la mateix població. En total, a l'abril Lloret ha "captat" dotze pisos.

Un total de 35 ajuntaments catalans ja s'han adherit al programa, deu dels quals a els comarques gironines. Calvet, però, ha aprofitat l'entrega de claus d'aquest dijous per fer una crida a més ajuntaments a unir-se a Reallotgem.cat. Fins al moment, amb aquesta fórmula han incorporat 62 pisos a tota Catalunya a la borsa d'habitatge social.

L'Agència Catalana de l'Habitatge compensa les gestions dels ajuntaments amb una contraprestació de 450 euros per habitatge captat i de 250 per unitat en el cas d'aparthotels. Els pisos han de complir uns requisits: disposar de cèdula d'habitabilitat, estar en bones condicions per entrar-hi a viure i tenir una superfície màxima útil de 90 metres quadrats.

Mesures "estructurals"

"Ho fem perquè n'estem convençuts però, en moltes ocasions, estem molt sols", ha lamentat Calvet que ha recordat que el Tribunal Constitucional ha tombat part del decret d'habitatge que ampliava la protecció de famílies vulnerables. En aquest sentit, ha refermat que el compromís del Govern és recuperar-lo "el més aviat possible i en forma de proposició de llei".

Calvet ha celebrat l'anunci del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, de prorrogar la prohibició de desnonaments fins a l'agost: "No podem fer res més que celebrar-ho però també vull recordar que és una mesura de xoc, no una mesura estructural com serà recuperar el decret o impulsar un programa per ampliar el parc d'habitatge".