El Consorci d'Acció Social de la Garrotxa atén 5.125 famílies al 2020

La majoria per problemes de salut i econòmics

La salut i l'autonomia personal han centrat les atencions del Consorci d'Acció de Social de la Garrotxa durant el 2020. En xifres globals, els professionals del CASG han treballat amb 5.125 famílies, el 45% de les quals tenien necessitats lligades a l'autonomia personal. Pel que fa al perfil, el 65% han estat dones de més de 75 anys.

En aquest àmbit, la pandèmia va impactar fortament en les residències de la gent gran, sobretot al llarg de la primera onada, quan es disposava de menys informació i preparació per fer front al virus. Molts residents van ser víctimes del coronavirus, amb la pèrdua de moltes vides i generant un impacte molt negatiu en les condicions de salut i solitud dels residents.

El coronavirus també va impactar en els recursos diürns d'atenció a l'autonomia personal, tant de gent gran com de discapacitats, perquè en molts períodes de l'any, com a mesura per evitar la propagació del virus, els centres han hagut de tancar, amb la conseqüent càrrega de les famílies en la cura d'aquestes persones. Finalment, en l'àmbit de l’atenció domiciliària, la por que entressin els cuidadors de l'exterior i poguessin transmetre el coronavirus, o la por ha sortir a l'exterior, també ha impactat, segons l'ens, de manera "negativa" en la vida de les persones dependents.

La pandèmia, però, també ha tingut conseqüències en d'altres famílies, especialment les que ja estaven en situació de vulnerabilitat. El tancament de les escoles o la presencialitat alguns dies de la setmana han fet aflorar, segons l'ens, encara més les desigualtats educatives, accentuant-se amb la bretxa digital, la manca de competències, les capacitats, el material necessari o la connectivitat.

El confinament domiciliari, a més, ha provocat un impacte "molt gran" en els infants i, especialment, en els joves més vulnerables, que s'han quedat tancat a casa "abusant" de les xarxes socials i l’accés a internet, o han sortit trencant les mesures de confinament.

En aquest sentit, l'ens ha detectat la "incapacitat" d'algunes famílies per controlar els joves més fràgils i més conflictius. Des del Consorci s'ha treballat amb 570 famílies, fent acompanyament en les seves competències parentals o donant suport i habilitats a nens i nenes i joves i, en alguns casos, fent una intervenció terapèutica.

Un centenar de menors atesos

D'altra banda, l'ens ha atès durant l'any passat 103 infants i adolescents que han necessitat una actuació protectora per situacions de violència a la llar. Pel que fa a la violència masclista, s’han atès a 219 dones en atenció psicològica i 47 per qüestions jurídiques.

Pel que fa a ajuts d'urgència, que són ajuts puntuals, urgents i bàsiques, durant 2020 ha augmentat en un 48,5 % la despesa. Per aliments, 1.733 famílies amb ajudes per valor de 222.081 euros. Per habitatge o pensions, s'han atès 153 famílies i hi 462 beneficiaris d'ajudes per valor de 302.493 euros. Pel que fa a subministraments, s'ha ajudat 598 famílies amb 52.352 euros.