Condemnats els acusats de l'assalt violent a Blanes on van lligar i retenir tres víctimes durant hores

Fiscalia, acusacions particulars i defenses pacten penes d'11 anys i mig i 10 anys i 9 mesos de presó

L'Audiència de Girona ha condemnat els dos acusats de l'assalt violent a Blanes (Selva) del 13 de setembre del 2017. Els processats, un home i una dona que estan en presó preventiva, han reconegut que van ordir un pla per perpetrar el robatori aprofitant la informació privilegiada que tenia ella per haver estat amant del propietari de la casa durant tres anys.

El judici ha tingut lloc aquest dimecres a la secció tercera de l'Audiència de Girona. Els dos acusats han reconegut els fets i han subscrit l'escrit d'acusació de la fiscalia. Així, han admès que dies abans de perpetrar el robatori, es van posar d'acord per "assaltar el domicili i apoderar-se dels objectes de valor i diners en efectiu" que hi hagués a l'interior.

La condemnada havia mantingut durant tres anys una relació extramatrimonial amb el propietari. Els amants havien tingut tanta "confiança" que ell li havia donat les claus i el comandament a distància del garatge perquè la dona pogués celebrar una barbacoa a la casa.

L'assalt violent va tenir lloc el 13 de setembre del 2017 pels voltants de les onze del matí. La processada no va arribar a entrar a l'habitatge però sí que va ordir el pla de l'assalt, va portar els altres dos amb cotxe fins a la casa, els hi va donar el comandament del garatge perquè poguessin entrar i més tard –ja de matinada- va anar-los a recollir.

Els lladres (l'acusat i una persona no identificada) van entrar a la casa tapats amb passamuntanyes. Aleshores, a dins només hi havia una treballadora de la llar. Per evitar que la dona pogués demanar ajuda, li van lligar les mans amb brides de plàstic, li van tapar els ulls amb cinta adhesiva, la van amenaçar amb una pistola d'aire comprimit i la van tancar en una habitació. També li van treure el mòbil.

Pel volts de dos quarts d'una va arribar l'amo i examant de l'acusada. Els assaltants el van sorprendre a les escales d'accés a la casa i, "amb ànim de doblegar la seva voluntat", l'acusat el va apuntar amb la pistola de plàstic, el va agafar pel coll i, amb l'ajuda de l'altre assaltant, el van dur fins a l'habitació del seu fill. El van tirar de boca terrosa al llit i, després de buidar-li les butxaques i treure-li les ulleres, el van traslladar a l'habitació on hi havia la treballadora. També el van lligar amb brides i li van tapar els ulls seguint el mateix 'modus operandi'.

A les dues del migdia va arribar la mestressa de la casa. Quan la dona entrava pel rebedor, l'acusat "la va atacar, la va tirar a terra, li va colpejar el cap i després la va arrossegar agafant-la pels cabells" fins a l'habitació on els altres dos seguien retinguts. Allà, també la van immobilitzar i li van tapar els ulls.

Un botí de més de 70.000 euros

Quan ja els tenien a tots dins l'habitació, l'acusat va amenaçar el matrimoni posant-los la pistola al cap i a la boca, i els va exigir que seguissin les seves "instruccions". A ella, li va reclamar que els digués on guardava les joies i li va exigir que li entregués 20.000 euros, amenaçant-la amb què "mataria els seus nets" si no li donava els diners.

La dona, recull l'escrit d'acusació que han subscrit els acusats, va guiar el lladre fins a les joies però li va dir que no tenia tants diners en efectiu. Aleshores, l'acusat li va prendre les targetes de crèdit i la va obligar a dir-li el número secret.

Durant el robatori, l'acusat va sortir de la casa més d'una vegada i, mentre era fora, l'altra lladre no identificat s'encarregava de vigilar les víctimes. Els assaltants no van abandonar el domicili de Blanes fins a quarts de dues de la matinada i van mantenir les tres víctimes retingudes tot aquest temps.

Segons recull l'escrit d'acusació, el processat van retirar 2.550 euros en efectiu dels comptes bancaris de les víctimes. Ho van fer durant aquella nit i matinada en cinc operacions diferents des de caixers de Blanes i Lloret de Mar (Selva).

Enxampats amb part del botí al cotxe

Als acusats, però, la jugada els va sortir malament. Perquè poc després que l'examant recollís el lladre amb el cotxe, i els dos marxessin de la casa amb part del botí, una patrulla de la Policia Local de Lloret de Mar els va enxampar. Els agents van aturar el vehicle en una gasolinera de l'avinguda de Blanes, després de veure'l circular amb sense llums i fent maniobres evasives.

A l'interior del cotxe, els agents van trobar-hi el telèfon mòbil de la treballadora de la llar, targetes de crèdit i 3.755 euros en efectiu. A més, també portaven part del material utilitzat durant l'assalt (les brides, un ganivet, guants, cinta adhesiva i les claus de la casa). Les joies, en canvi, no han aparegut.

20 anys de presó

La fiscalia demanava inicialment 20 anys de presó i 600 euros de multa per a cadascun per robatori amb violència i intimidació en casa habitada, tres delictes de detenció il•legal i delicte lleu de lesions. Els considerava coautors. Ella, per haver facilitat l'accés a l'habitatge, haver donat informació sobre les víctimes i haver fet de xofer. I ell, com a autor material.

Al judici, la fiscalia, les dues acusacions particulars i les defenses –encapçalades pel lletrat Pere López de Coca- han arribat a l'acord perquè els acusats han reconegut els fets i han consignat part dels diners per a la indemnització.

El tribunal també els hi prohibeix apropar-se a menys de 1.000 metres de les víctimes durant 10 anys,