La roba de segona mà, cada dia en menor quantitat i qualitat

La crisi econòmica està fent que els ciutadans comprin menys mudes i les utilitzin durant més temps

La cooperativa Roba Amiga es tracta d'un consorci d'organtizacions que agrupa les entitats Formació i Treball, ADAD-L'Encant, Solidança, Troballes i Recibaix i té com objectiu promoure la inserció de persones amb risc d'exclusió social mitjançant la gestió de la roba usada, roba de llar, sabates i altres residus tèxtils que els ciutadans lliuren voluntàriament arreu de Catalunya. L'entitat recull les mudes mitjançant els 2.000 contenidors que té instal·lats per tot el territori i s'encarrega de gestionar, triar i comercialitzar la roba de bona qualitat que es pot vendre de nou a preus més baixos. L'organització acostuma a donar cada any part d'aquests materials a unes 2.000 famílies i també comercialitza una altra part dels teixits recollits.

Actualment, l'organització té 400 contenidors arreu de les comarques gironines i dóna feina a unes 40 persones, 150 a tot el territori català. Manté quatre botigues instal·lades a Girona, Salt i Olot i, ara fa uns anys, acostumava a rebre unes 2.000 tones anuals de roba que els ciutadans lliuraven de forma solidària per als més necessitats. "El preu de la roba varia segons cada peça però el preu mig són quatre euros", ha ressaltat el president de la cooperativa.

Avui en dia, però, la crisi econòmica també s'està fent notar en aquest sector. Segons el president de l'entitat, el context actual ha fet disminuir un 35% la quantitat de roba que els ciutadans lliuren en comparació amb anys anteriors i també ha baixat en picat la qualitat de les mudes i material tèxtil que es recull arreu de les comarques gironines. "La crisi econòmica té conseqüències clares, la gent no compra molta roba nova i les mudes s'utilitzen durant molt més temps fins que són amortitzades", ha ressaltat Elvira.

El president ha destacat que la disminució dels últims anys pot afectar al nombre de treballadors que manté l'organització i posar en perill el futur de l'entitat. "Nosaltres donem treball a persones que no tenen molts estudis i que es troben en risc d'exclusió social. Per això és clau poder mantenir l'organització perquè és una bona sortida laboral", ha ressaltat el president.

Actualment, Roba Amiga comercialitza la roba usada arreu de Catalunya i també exporta peces a països del tercer món a preus molt inferiors dels que s'acostumen a trobar a qualsevol botiga o mercat. Abans de la crisi econòmica, la demarcació de Girona era un dels territoris - a part de l'àrea metropolitana de Barcelona- on més es lliurava roba usada. "Davant d'aquesta situació l'únic que podem fer és posar més contenidors, impulsar la comercialització i crear nous projectes", ha conclòs Elvira.