El Trueta amplia la guàrdia de radiologia vascular intervencionista a les 24 hores del dia

L'hospital calcula que hi haurà un centenar menys de pacients que s'hauran de derivar a Barcelona

El servei de radiologia vascular intervencionista de l'Hospital Josep Trueta de Girona amplia el seu funcionament a les 24 hores del dia. Fins ara tan sols estava operatiu des de les vuit del matí a les deu de la nit. Durant les hores que no hi havia aquest servei, els professionals havien de decidir si posposaven les intervencions fins a les vuit del matí, feien una operació més invasiva o derivaven els pacients en d'altres hospitals de Barcelona que tenien operativa aquesta unitat tot el dia. L'hospital gironí calcula que hi haurà un centenar de pacients menys que es derivaran en centres de la capital catalana.

Aquest servei està format per un equip multidisciplinari de radiologia i infermeria especialitzats en radiologia vascular intervencionista. Es tracta d'una especialitat que permet fer procediments mínimament invasius a partir de les imatges que s'obtenen de vies obstruïdes que cal destapar.

Les tècniques radiològiques, juntament amb l’equipament que disposa el centre, permeten l’estudi de les estructures vasculars, urinàries, biliars i digestives amb una gran precisió i el tractament mitjançant uns petits tubs, anomenats catèters.

Això fa que els camps d'actuació d'aquest servei siguin molt variats. L'equip de professionals sanitaris s'encarreguen de contenir hemorràgies agudes (espontànies, traumàtiques o postquirúrgiques), extreure de trombes a artèries o venes, fer drenatges a la via biliar, o vies urinàries i col·locar d''stents' intestinals, entre d’altres actuacions.