Roben el monòlit de Platja d'Aro que l'Ajuntament va instal·lar al parc dels Estanys

L'agent cívic que ha anat a obrir l'espai aquest matí s'ha trobat tan sols la base de formigó

Uns desconeguts han robat el monòlit d'acer inoxidable que l'Ajuntament de Platja d'Aro (Baix Empordà) va instal·lar al parc dels Estanys el Divendres Sant. A les vuit del matí, quan l'agent cívic que s'encarrega d'obrir l'espai ha anat al lloc s'hi ha trobat tan sols la base de formigó que aguantava l'estructura.

Havien serrat els cargols que collaven el monòlit a la plataforma i no hi havia rastre de l'escultura. Els qui s'han endut el monòlit han actuat de nit (no se sap si en ple toc de queda). En aquesta època, el parc dels Estanys es tanca a les sis de la tarda i s'obre a primera hora del matí. Tot i que la zona té càmeres, perquè hi ha altres escultures del fons d'art municipal, els aparells no enfoquen cap a aquesta banda.

Després que l'agent cívic hagi alertat de la desaparició, de moment l'Ajuntament de Platja d'Aro ha tornat a recobrir la base. Ara, doncs, a l'espai tan sols hi queda un quadrat amb terra, envoltat d'herba, que testimonia que allà hi va haver el monòlit durant deu dies.

L'obra es va instal·lar el passat 2 d'abril després que uns joves la van tombar mentre era a la platja. "Des d'un bon principi vam descartar tornar-lo a posar a Sa Conca", explicava l'alcalde de Platja d'Aro, Maurici Jiménez. "Primer per una qüestió de seguretat, perquè la sorra de platja no és prou estable; però també perquè ho veiem poc viable, ja que s'hauria de demanar permís a la Generalitat, i normalment aquest tipus d'instal·lacions no es permeten".

Aprofitant que al parc dels Estanys ja s'hi exposen peces del fons d'art municipal, l'Ajuntament va decidir instal·lar-lo allà. El consistori estava estudiant si deixar-la allà de forma permanent. El lloc escollit va ser a tocar d'una de les entrades del parc.

Fins a dia d'avui, a diferència de la resta d'escultures que hi ha al lloc, la peça no tenia cap cartell que l'identifiqués. "En tot cas, si s'acaba quedant, potser hi posarem la data en què va aparèixer i direm que és d'autor desconegut; si més no, fins que algú reivindiqui la seva procedència", bromejava aleshores l'alcalde.

Atracció turística

Sigui com sigui, el monòlit d'acer inoxidable va despertar la curiositat de la gent. "Més enllà de les teories sobre el seu origen, des de les hipòtesis sobre els alienígenes fins a què sigui obra d'un moviment artístic, durant aquests dies hi ha hagut persones diverses, tant d'aquí com de l'estranger, que s'han interessat per visitar-lo i ens han dit on el podrien veure", comentava el batlle.

En els darrers mesos, monòlits com el que ha aparegut a Sa Conca s'han pogut veure en altres indrets del món. El primer es va trobar a finals de novembre de l'any passat enmig del no-res al desert de Utah (Estats Units).

A partir d'aquí, se'n van localitzar en diferents parts del globus com a Califòrnia, Romania, els Països Baixos, el Regne Unit i, fins i tot, un poble de Segovia. Allò més probable, i amb el que s'especula, és que al seu darrere hi hagi un col·lectiu d'artistes.

Algunes d'aquestes escultures han desaparegut de la mateixa manera com van aparèixer. Però hi ha hagut casos en què grups ecologistes les han retirades. La de Platja d'Aro va patir una bretolada.

Amb tot, aquest diumenge, precisament, a Catalunya va aparèixer un altre monòlit. En aquest cas, es tracta d'un obelisc amb gravats egipcis que es va trobar a l'arbreda de Santes Creus, a Aiguamúrcia (Alt Camp). També se'n desconeix l'autoria, però com ja és habitual, des del primer moment va atraure curiosos.