Una quinzena entitats gironines pretenen ocupar la plaça de la Independència per Sant Jordi

Acusen l'Ajuntament de no tenir-les en compte per organitzar les parades de roses i llibres

Diverses entitats gironines han presentat una instància a l'Ajuntament de Girona per tal que el govern municipal permeti que les entitats puguin tenir una parada el dia de Sant Jordi. El consistori ha organitzat un dispositiu per aquest any que trasllada totes les parades que omplien la Rambla habitualment fins a la zona de la Copa. Amb aquesta ubicació es garanteix la creació d'un circuit d'un sol sentit i diverses parades amb una distància suficient com per evitar contagis.

Malgrat tot, l'Ajuntament restringeix a les llibreries i floristeries el dret de tenir una parada i n'exclou a les entitats. Habitualment, diverses associacions, formacions polítiques i altres entitats podien demanar un espai a la plaça de Catalunya per vendre-hi roses i llibres. Per això, una quinzena d'entitats han demanat a l'Ajuntament que canviï el criteri i els doni un espai per muntar les seves parades.

Per contra, han decidit que si el govern local no canvia d'opinió ocuparan la plaça de la Independència durant la diada de Sant Jordi i muntaran ells mateixos les parades. Garanteixen que aplicaran els protocols sanitaris corresponents i es deixaran distàncies de seguretat, però estan decidides a obrir el seu espai perquè la ciutadania pugui comprar-los roses i llibres.

A través d'un comunicat, les entitats recorden que les barraques de Girona i les parades de Sant Jordi representen una important font d'ingressos. Però ja porten dos anys seguits sense barraques i l'any passat tampoc van poder fer parada per Sant Jordi. Per això creuen que cal una solució conjunta entre el gremi de floristes, el de llibreters, les entitats i l'Ajuntament que permeti a tothom tenir un espai.

Les entitats recorden que hi ha altres ajuntaments com Salt (Gironès) o Figueres que ja han acordat un espai perquè les associacions i partits puguin muntar les seves parades. En cas en què no hi hagi cap solució, les quinze entitats denunciants preveuen recuperar elles mateixes l'espai que consideren que els pertoca i ocupar la plaça de la independència.

Les entitats que han signat la instància són ACAPS, Càritas, La Forja, Sepc UdG, Sepc Comarques Gironines, Rebel·lió o Extinció, El Forn, l'AEiG Pare Claret i la CUP amb la col·laboració de l'Ateneu 24 de Juny, Girona Acull, l'AEiG Joan Pons, el Sindicat de Llogateres, Òmnium, l'ADAC i l’ANC.