L'Escala rep 223 obres de la col·lecció Puig Guillot

La fundació custodiarà les peces i programarà exposicions per mostrar-les al públic

L'Ajuntament de l'Escala (Alt Empordà) ha rebut una donació de 223 obres que conformen la col•lecció d'art Joan Puig Guillot i ha signat un acord de col•laboració amb la Fundació Vila Casas per garantir-ne la custòdia, conservació i difusió. La col•lecció ha passat a mans del consistori després que Joan Puig Guillot expressés al seu hereu la voluntat que es donessin al seu poble natal les obres que havia anat adquirint al llarg de la seva vida.

En total, més de 200 de diversos autors i creades en diverses tècniques, principalment pintura a l'oli, dibuix, collage, obra sobre paper, gràfica i també aquarel·la. Com que l'Escala no disposa d'espais municipals preparats per a la conservació de totes les peces, la Fundació es farà càrrec del seu dipòsit i custòdia i s'aniran programant exposicions per donar a conèixer les obres. Aquesta mateixa tardor està previst que es presenti una selecció en una exposició a l’Alfolí de la Sal – Museu de L’Escala.

L'acord se suma al conveni existent signat el juliol de 2020 en el qual s'acordava celebrar anualment una exposició del programa Itiner’Art de la Fundació Vila Casas a l’Alfolí de la Sal – Museu de L’Escala. Amb aquesta iniciativa Vila Casas amplia la seva col•lecció i s'obre a noves propostes expositives, a la vegada que continua creant vincles amb el territori i el seu teixit cultural i artístic.

El president de la Fundació, Antoni Vila Casas, ha agraït a les parts implicades la confiança dipositada en la Fundació, un acord que els permet "preservar i divulgar l'art contemporani català i estrènyer els llaços amb la població de L’Escala”.

Per la seva banda, l’alcalde de l’Escala, Víctor Puga, ha agraït la donació de la "important col•lecció", tant a Joan Puig Guillot, com al seu hereu, així com la implicació i suport de la Fundació Vila Casas "en la línia de posar en valor el nostre patrimoni i la Cultura en general”. "Es tracta d’una donació sense cap contraprestació, amb la intenció de Joan Puig Guillot que la col·lecció pugui arribar al màxim de gent possible", ha remarcat.

Entre les peces, hi ha obres de pintors expressionistes i existencials com Joan Hernández Pijuan, integrant a la col•lecció obres tant característiques de figuració geomètrica en el que destaquen els elements solitaris (fruita, ous, copes....), o obres abstractes de Ràfols Casamada. També destaca la sèrie de peces d'abstracció geomètrica i minimalista de Joaquim Chancho o els cartrons de Sergi Aguilar, esbossos de futures composicions escultòriques.